kamienmorski Napisano 17 Czerwiec 2014 Autor Napisano 17 Czerwiec 2014 Witam, nigdy wcześniej nie spotkałem się z tak dziwnie (warstwowo)zbudowanym kamieniem, czy mógłby ktoś mi wyjaśnić skąd się to bierze. Znaleziony został nad morzem
MrV Napisano 19 Czerwiec 2014 Napisano 19 Czerwiec 2014 Rzeczywiście, może to być koralowiec heksagonalny, ale bardziej stawiam na jeżowca. Gdybyś kolego dodał kilka zdjęć, byłoby fajnie. Jeżowca można zidentyfikować po obłym kształcie, ułożeniu płytek i uwaga: występowaniu płytki madreporowej. Tak więc wykonaj kilka zdjęć z każdej strony, to powiem Ci z dużym prawdopodobieństwem.Możesz też podać miejsce znaleziska, to mi bardzo pomoże, ale na 90% jest to skamieniałość z okresu kredy.
MrV Napisano 19 Czerwiec 2014 Napisano 19 Czerwiec 2014 Przepraszając za podwójny post: kolego Rodan, ichnofosylia rzeczywiście występują, ale wosk (materiał gniazd pszczelich) oraz papka celulozowa (materiał budulcowy os) nie posiada potencjału fosylizacyjnego!
rodan Napisano 18 Czerwiec 2014 Napisano 18 Czerwiec 2014 Tzn.Pokaż obiekt z dołu.Jeśli to Kamień" Będziesz o tym wiedział.Waga,twardość etc.To może być Skamielina? Np.Gniazda Os,Pszczół itp.Albo nic.
Luckey13 Napisano 18 Czerwiec 2014 Napisano 18 Czerwiec 2014 Jeśli eaktycznie to skamielina, a myślę, że tak, to raczej jednak koralowiec będzie, patrząc na strukturę.Daję link do skamieliny koralowca, jest co prawda inna niż przedmiot identyfikacji, ale struktura nieco podobna, przypominająca plaster miodu, ponadto skamieliny koralowców mają bardzo różnorodne kształty, barwę i rozmiary, są również w kształcie kuli.http://www.fossilmuseum.net/fossils/Cnidaria/Favosites-hamiltoniae/Favosites-hamiltoniae.jpg
MrV Napisano 20 Czerwiec 2014 Napisano 20 Czerwiec 2014 Kolego Rodan: jeśli mówimy o znaleziskach paleologicznych to wypadałoby:1) znać podstawy stratygrafii2) znać podstawowe prawidła geologiczne i procesy które prowadzą do powstania skamieniałości3) oznaczając dany okaz pokazać cechy charakterystyczne jeśli jest niepewność co do przynależności taksonomicznej4) oddzielać teorie spiskowe od pracy naukowców danej dziedziny (przy czym należy dodać, że paleologia jest nauką prężnie rozwijającą się, choć tak jak i eksploracja zależną od znalezisk)Tak czy owak: dokładniejszą identyfikację będzie można wykonać na podstawie kolejnych zdjęć. Wiadomo, że jest to fosylium, autor postu wie skąd się wzięło. A artykuł jest stekiem bzdur. Jeśli takie znaleziska istnieją to powinny być dostępne w muzeach, każdy mógłby je przebadać, choćby za pomocą MRI. Na szczęście - nie istnieją. ;)
april_86 Napisano 21 Czerwiec 2014 Napisano 21 Czerwiec 2014 apropos tematu, to może to też być gąbka
rodan Napisano 19 Czerwiec 2014 Napisano 19 Czerwiec 2014 http://curioza.blogspot.co.uk/2013/07/skamieniaa-biblia-kaczka-w-sylurze-i.html Tutaj piszą,że są fosylia gniazd?
kamienmorski Napisano 17 Czerwiec 2014 Autor Napisano 17 Czerwiec 2014 Witam, nigdy wcześniej nie spotkałem się z tak dziwnie (warstwowo)zbudowanym kamieniem, czy mógłby ktoś mi wyjaśnić skąd się to bierze. Znaleziony został nad morzem
ptrc Napisano 21 Czerwiec 2014 Napisano 21 Czerwiec 2014 http://www.paleontologia.pl/forum/printview.php?t=3421&start=0&sid=6a242bc61e23fde72aeab755f15243e4
Luckey13 Napisano 20 Czerwiec 2014 Napisano 20 Czerwiec 2014 Kolego Rodan, proponuję doczytać artykuł, do którego link podałeś do końca :pDla ułatwienia, podaję fragment:Dwaj wspomnianizłośliwcy tak bardzozirytowali się aroganckąpostawą Beringera, któryczęsto na wykładachanatomicznych podpierałsię swymi okazamigeologicznymi i odrzucałsugestie, że w pewnychpunktach może się mylić,że postanowili zrobić mużart jakiego dawno niewidziano. Najęli kilkuokolicznych kamieniarzy,który posługując siędostarczonymi rysunkami iilustracjami z ksiąg,pracowicie rzeźbili"skamieliny w małychkawałkach wapienia."Zresztą, choć całości nie przeczytałem, to sam tytuł(Skamieniała Biblia,kaczka w sylurze iolbrzym z Cardiff) sugeruje, że ten artykuł opisuje mistyfikacje, a jego treść to potwierdza, swoją drogą, nawet ciekawe, zwłaszcza ten kawałek o Homosapiens minilorientales, czyli skamieliny trójmilimetrowych ludzi :)Ale wracając do tematu, jak pisał MrV tego typu skamieniałści nie ma, są tylko ichnofosylia, czyli skamieniałości śladowe, typu ślady zwierząt etc.
Luckey13 Napisano 22 Czerwiec 2014 Napisano 22 Czerwiec 2014 Pozwolę sobie na małe sprostowanie - te znaleziska, na które powołał się kolega Rodan jak najbardziej istnieją, a znajdują się w Muzeum Uniwersytetu Oxford oraz w Teylers Museum, tyle, że nie jako skamieliny, a przykłady mistyfikacji, ot, takie ciekawostki ;)Artykuł zawiera informacje o mistyfikacjach, podaje też kto dane znalezisko sfałszował, ale po przeczytaniu jedynie krótkiego fragmentu można odnieść błędne wrażenie, że opisuje autentyczne znaleziska, ponieważ artykuł najpierw opisuje znalezisko, kto i kiedy je znalazł etc, a dopiero potem wyjaśnia, że to mistyfikacja, Rodan zapewne właśnie przeczytał wyrwany z kontekstu fragment znaleziony w googlach i stąd ten błąd, choć z drugiej strony, na wstępie też jest zaznaczone, że chodzi o oszustwa, co jest najlepszym dowodem, że jeśli podaje się jakąś informację, należy wpierw doczytać ją do końca i zweryfikować, sam kiedyś podobny błąd popełniłem ;)To tak gwoli ścisłości, bo sam artykuł jest w sumie całkiem niezły, nie tyle jest bzdurą, co bzdury opisuje, ale nie w formie teorii spiskowej, a zbioru ciekawostek o mistyfikacjach i gafach w paleontologi :) P.S przepraszam, że trochę nie na temat.Myślę też, że dobrze by było, gdyby autor wrzucił więcej zdjęć, a nuż gatunek uda się komuś zidentyfikować?Przyznam, że takiego nie widziałem - choć o skamielinach mam jedynie na tyle wiedzy, by poznać, że na takową patrzę, czyli dość nikłą, podstawy zaledwie :)Choć mam wrażenie, że autor tematu go porzucił, ale może jeszcze się pokaże.
ptrc Napisano 22 Czerwiec 2014 Napisano 22 Czerwiec 2014 Byc może, co nie przeszkadza żeby z całą pewnością okreslic znalezisko jako otoczak skamialego koralowca. Bardziej by pomogla informacja gdzie otoczak byl znaleziony ale jest niemal pewnym, ze koralowiec pochodzi z osadow polodowcowych. Znalezisko wcale nie tak zadkie jakby sie moglo wydawac.
Luckey13 Napisano 17 Czerwiec 2014 Napisano 17 Czerwiec 2014 Witam, pewności nie mam, ale to prawdopodobnie skamieniały koralowiec.
kamienmorski Napisano 22 Czerwiec 2014 Autor Napisano 22 Czerwiec 2014 niestety bardzo ciężko jest zrobić dobre zdjęcie kamienia mam nadzieje że te coś pomogą znaleziony został dokładnie w Gdyni
Pytanie
kamienmorski
Witam, nigdy wcześniej nie spotkałem się z tak dziwnie (warstwowo)zbudowanym kamieniem, czy mógłby ktoś mi wyjaśnić skąd się to bierze. Znaleziony został nad morzem
22 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.