Skocz do zawartości
  • 0

Niezwykły kamień

kamienmorski

Pytanie

Napisano

Witam, nigdy wcześniej nie spotkałem się z tak dziwnie (warstwowo)zbudowanym kamieniem, czy mógłby ktoś mi wyjaśnić skąd się to bierze. Znaleziony został nad morzem

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Rzeczywiście, może to być koralowiec heksagonalny, ale bardziej stawiam na jeżowca. Gdybyś kolego dodał kilka zdjęć, byłoby fajnie.
Jeżowca można zidentyfikować po obłym kształcie, ułożeniu płytek i uwaga: występowaniu płytki madreporowej. Tak więc wykonaj kilka zdjęć z każdej strony, to powiem Ci z dużym prawdopodobieństwem.

Możesz też podać miejsce znaleziska, to mi bardzo pomoże, ale na 90% jest to skamieniałość z okresu kredy.
Napisano
Przepraszając za podwójny post: kolego Rodan, ichnofosylia rzeczywiście występują, ale wosk (materiał gniazd pszczelich) oraz papka celulozowa (materiał budulcowy os) nie posiada potencjału fosylizacyjnego!
Napisano
Tzn.Pokaż obiekt z dołu.Jeśli to Kamień" Będziesz o tym wiedział.Waga,twardość etc.To może być Skamielina? Np.Gniazda Os,Pszczół itp.Albo nic.
Napisano
Jeśli eaktycznie to skamielina, a myślę, że tak, to raczej jednak koralowiec będzie, patrząc na strukturę.
Daję link do skamieliny koralowca, jest co prawda inna niż przedmiot identyfikacji, ale struktura nieco podobna, przypominająca plaster miodu, ponadto skamieliny koralowców mają bardzo różnorodne kształty, barwę i rozmiary, są również w kształcie kuli.

http://www.fossilmuseum.net/fossils/Cnidaria/Favosites-hamiltoniae/Favosites-hamiltoniae.jpg
Napisano
Kolego Rodan: jeśli mówimy o znaleziskach paleologicznych to wypadałoby:
1) znać podstawy stratygrafii
2) znać podstawowe prawidła geologiczne i procesy które prowadzą do powstania skamieniałości
3) oznaczając dany okaz pokazać cechy charakterystyczne jeśli jest niepewność co do przynależności taksonomicznej
4) oddzielać teorie spiskowe od pracy naukowców danej dziedziny (przy czym należy dodać, że paleologia jest nauką prężnie rozwijającą się, choć tak jak i eksploracja zależną od znalezisk)

Tak czy owak: dokładniejszą identyfikację będzie można wykonać na podstawie kolejnych zdjęć. Wiadomo, że jest to fosylium, autor postu wie skąd się wzięło.

A artykuł jest stekiem bzdur. Jeśli takie znaleziska istnieją to powinny być dostępne w muzeach, każdy mógłby je przebadać, choćby za pomocą MRI. Na szczęście - nie istnieją. ;)
Napisano

Witam, nigdy wcześniej nie spotkałem się z tak dziwnie (warstwowo)zbudowanym kamieniem, czy mógłby ktoś mi wyjaśnić skąd się to bierze. Znaleziony został nad morzem

Napisano
Kolego Rodan, proponuję doczytać artykuł, do którego link podałeś do końca :p
Dla ułatwienia, podaję fragment:

Dwaj wspomniani
złośliwcy tak bardzo
zirytowali się arogancką
postawą Beringera, który
często na wykładach
anatomicznych podpierał
się swymi okazami
geologicznymi i odrzucał
sugestie, że w pewnych
punktach może się mylić,
że postanowili zrobić mu
żart jakiego dawno nie
widziano. Najęli kilku
okolicznych kamieniarzy,
który posługując się
dostarczonymi rysunkami i
ilustracjami z ksiąg,
pracowicie rzeźbili
"skamieliny w małych
kawałkach wapienia."

Zresztą, choć całości nie przeczytałem, to sam tytuł(Skamieniała Biblia,
kaczka w sylurze i
olbrzym z Cardiff) sugeruje, że ten artykuł opisuje mistyfikacje, a jego treść to potwierdza, swoją drogą, nawet ciekawe, zwłaszcza ten kawałek o Homo
sapiens minilorientales, czyli skamieliny trójmilimetrowych ludzi :)

Ale wracając do tematu, jak pisał MrV tego typu skamieniałści nie ma, są tylko ichnofosylia, czyli skamieniałości śladowe, typu ślady zwierząt etc.
Napisano
Pozwolę sobie na małe sprostowanie - te znaleziska, na które powołał się kolega Rodan jak najbardziej istnieją, a znajdują się w Muzeum Uniwersytetu Oxford oraz w Teylers Museum, tyle, że nie jako skamieliny, a przykłady mistyfikacji, ot, takie ciekawostki ;)

Artykuł zawiera informacje o mistyfikacjach, podaje też kto dane znalezisko sfałszował, ale po przeczytaniu jedynie krótkiego fragmentu można odnieść błędne wrażenie, że opisuje autentyczne znaleziska, ponieważ artykuł najpierw opisuje znalezisko, kto i kiedy je znalazł etc, a dopiero potem wyjaśnia, że to mistyfikacja, Rodan zapewne właśnie przeczytał wyrwany z kontekstu fragment znaleziony w googlach i stąd ten błąd, choć z drugiej strony, na wstępie też jest zaznaczone, że chodzi o oszustwa, co jest najlepszym dowodem, że jeśli podaje się jakąś informację, należy wpierw doczytać ją do końca i zweryfikować, sam kiedyś podobny błąd popełniłem ;)

To tak gwoli ścisłości, bo sam artykuł jest w sumie całkiem niezły, nie tyle jest bzdurą, co bzdury opisuje, ale nie w formie teorii spiskowej, a zbioru ciekawostek o mistyfikacjach i gafach w paleontologi :)

P.S przepraszam, że trochę nie na temat.
Myślę też, że dobrze by było, gdyby autor wrzucił więcej zdjęć, a nuż gatunek uda się komuś zidentyfikować?
Przyznam, że takiego nie widziałem - choć o skamielinach mam jedynie na tyle wiedzy, by poznać, że na takową patrzę, czyli dość nikłą, podstawy zaledwie :)
Choć mam wrażenie, że autor tematu go porzucił, ale może jeszcze się pokaże.
Napisano
Byc może, co nie przeszkadza żeby z całą pewnością okreslic znalezisko jako otoczak skamialego koralowca. Bardziej by pomogla informacja gdzie otoczak byl znaleziony ale jest niemal pewnym, ze koralowiec pochodzi z osadow polodowcowych. Znalezisko wcale nie tak zadkie jakby sie moglo wydawac.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie