zeglarz Napisano 29 Maj 2014 Autor Share Napisano 29 Maj 2014 Uprzejmie proszę o pomoc z rozszyfrowaniem skrótów na rewersach tych dwóch medali projektu W. Hoecknera, wybitych w 1825 roku przez mennicę warszawską z okazji ukończenia budowy traktu warszawsko-brzeskiego. Oczywiście wiem, że chodzi o Aleksandra I cesarza Rosji i Króla Polski, ale nie potrafię odczytać całości. Poszukuję również wszelkich informacji o tych medalach, które pomogłyby mi zinterpretować przedstawienia na nich. Jeśli ktoś widział je w jakimś katalogu albo albumie, uprzejmie proszę o informację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
honker Napisano 31 Maj 2014 Share Napisano 31 Maj 2014 cześć wygląda na to że u góry masz wersję po łacinie a u dołu po polsku skróty to cyfry rzymskie na awersie masz długość drogi 178 pewnie wiorst a na rewersie data 1823r. wybito go pewnie żeby się pochwalić pierwszą drogą bitą w królestwie. pozd marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
delmak Napisano 31 Maj 2014 Share Napisano 31 Maj 2014 nie wiorsta tylko staja - miara długości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Korabkow Napisano 31 Maj 2014 Share Napisano 31 Maj 2014 W Królestwie Polskim do 1849 roku miarą drogową była wiorsta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeglarz Napisano 1 Czerwiec 2014 Autor Share Napisano 1 Czerwiec 2014 Dziękuję za odpowiedzi i liczę, że jeszcze ktoś coś dorzuci.Teraz to co udało mi się ustalić:W 1819 roku wprowadzono w KP nowy system miar nazwany nowopolskim, z treści dekretu: Miarami drożnymi będą: mile, pół mile, ćwierć mile i staje milowe" - staje milowe = 1/8 mili polskiej, która wynosiła 8534,3 metry. Na jednym medalu widnieje STAY na drugim STAD, ale liczba jest ta sama czyli chodzi o tę samą jednostkę. Sprawdziłem w słowniku łacińsko-polskim, że STADIUM (pewnie pochodzące od stadion, choć ta miara była inna) oznacza staje milowe, stąd zapewne skrót STAD. Teraz co do napisów w otoku to po przejrzeniu katalogów monet i medali, do których dotarłem, udało mi się rozwinąć je tak: 1) ZA ALEXANDRA I CES[arza] S[amodzierżcy] W[szech] ROSS[yi] KROLA POLSK[?/iego?/jeśli Polski to czemu ucięli?]2) ALEX[ander] I P[ius] F[elix] V[ictor] CAES[ar] AUG[ustus] IMP[erator] T[?] RUS[?] REG[ni] POL[oniae] IUSSU- ponieważ IUSSU oznacza a zlecenie" to pewnie końcówki będą inne, ze względu na deklinację, którą w tym momencie pominąłem.Może ktoś ma pomysł co mogła oznaczać literka T? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.