Skocz do zawartości

Medal z 1825 z okazji budowy drogi Warszawa Brześć

Rekomendowane odpowiedzi

Uprzejmie proszę o pomoc z rozszyfrowaniem skrótów na rewersach tych dwóch medali projektu W. Hoecknera, wybitych w 1825 roku przez mennicę warszawską z okazji ukończenia budowy traktu warszawsko-brzeskiego. Oczywiście wiem, że chodzi o Aleksandra I cesarza Rosji i Króla Polski, ale nie potrafię odczytać całości. Poszukuję również wszelkich informacji o tych medalach, które pomogłyby mi zinterpretować przedstawienia na nich. Jeśli ktoś widział je w jakimś katalogu albo albumie, uprzejmie proszę o informację.

cześć wygląda na to że u góry masz wersję po łacinie a u dołu po polsku skróty to cyfry rzymskie na awersie masz długość drogi 178 pewnie wiorst a na rewersie data 1823r. wybito go pewnie żeby się pochwalić pierwszą drogą bitą w królestwie. pozd marek

Dziękuję za odpowiedzi i liczę, że jeszcze ktoś coś dorzuci.

Teraz to co udało mi się ustalić:
W 1819 roku wprowadzono w KP nowy system miar nazwany nowopolskim, z treści dekretu: Miarami drożnymi będą: mile, pół mile, ćwierć mile i staje milowe" - staje milowe = 1/8 mili polskiej, która wynosiła 8534,3 metry.

Na jednym medalu widnieje STAY na drugim STAD, ale liczba jest ta sama czyli chodzi o tę samą jednostkę. Sprawdziłem w słowniku łacińsko-polskim, że STADIUM (pewnie pochodzące od stadion, choć ta miara była inna) oznacza staje milowe, stąd zapewne skrót STAD.

Teraz co do napisów w otoku to po przejrzeniu katalogów monet i medali, do których dotarłem, udało mi się rozwinąć je tak:
1) ZA ALEXANDRA I CES[arza] S[amodzierżcy] W[szech] ROSS[yi] KROLA POLSK[?/iego?/jeśli Polski to czemu ucięli?]
2) ALEX[ander] I P[ius] F[elix] V[ictor] CAES[ar] AUG[ustus] IMP[erator] T[?] RUS[?] REG[ni] POL[oniae] IUSSU
- ponieważ IUSSU oznacza a zlecenie" to pewnie końcówki będą inne, ze względu na deklinację, którą w tym momencie pominąłem.

Może ktoś ma pomysł co mogła oznaczać literka T?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie