Skocz do zawartości
  • 0

Szabla

ra_v

Pytanie

Napisano

Proszę o pomoc w identyfikacji szabli
Producent to DAWES BIRMINGHAMM - sygnatura widoczna na głowni. Wiem, że wytwarzał od 1775 do 1830.
Nie mogę nigdzie znaleźć wzoru.
Możliwe , że wyrób na rynek amerykański.
Nie ukrywam,że pozbywam się a nie chcę sprzedać z błędnym opisem.
Długość całkowita 86,5 cm, głownia 71cm. Szerokość głowni przy osłonie/jelcu 3,3 cm. Jedna bruzda.
Widoczne bicie producenta i z drugiej strony głowni cyfra 2 pod symbolem korony.
Trafiła do mnie z naklejką, że to amerykański wzór 1746 ale nie mogę znaleźć.
Może któryś z Kolegów pomoże.
dzięki za każde info

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dziękuje Panowie za ekspresową identyfikację.
To jest to Kolego viator01. Sygnowane WKM jest na okuciu górnym pochwy, którego brak w moim egzemplarzu.
Poza tym wszystko się zgadza. W opisie jedynego w tej chwili dostępnego jest określenie Very Rare. Szkoda że stan zachowania mojego jest taki sobie.
Jeszcze raz dziękuje za pomoc
Pzdr
Napisano
szukaj pod hasłem West Kent Militia sword i sprawdź, czy nie ma śladów po literach WKM."

- a niby dlaczego WKM, co to ma do rzeczy w tym wypadku? Mozna prosic o wyjasnienie.

WKM to bicie regimentowe, regimentow bylo paredziesiat.

Bron oficerska byla zamawiana prywatnie, zamawiajacy mogl sobie zazyczyc bicie na jakie tylko mial ochote - regimentowe, inicjaly, nazwisko, stopien (rzadziej). Glownia mogla byc zdobiona, gola, roznej dlugosci i ksztaltu.

Byle tak +/- bron przypominala zalecany wzor (a i to nie zawsze).

Broń pochodzi z drugiej połowy XVIII wieku" - a dlaczego nie z poczatkow 19 wieku? Szable/palasze z tzw gotyckimi rekojeciami weszly ok 1822 roku.
Napisano
Najwieksza ilosc wyprodukowanej wtedy broni to byl poczatek 19 wieku - popyt w czasie wojen napoleonskich. Potem przyszedl okres bankructw (gwaltowne zalamanie popytu).

Kolejny wzor 1822 - uzywanie jednego wzoru przez paredziesiat lat to normalne.

Omawiana sztuka moze byc z konca 18 jak i poczatkow 19 wieku.
Napisano

Proszę o pomoc w identyfikacji szabli
Producent to DAWES BIRMINGHAMM - sygnatura widoczna na głowni. Wiem, że wytwarzał od 1775 do 1830.
Nie mogę nigdzie znaleźć wzoru.
Możliwe , że wyrób na rynek amerykański.
Nie ukrywam,że pozbywam się a nie chcę sprzedać z błędnym opisem.
Długość całkowita 86,5 cm, głownia 71cm. Szerokość głowni przy osłonie/jelcu 3,3 cm. Jedna bruzda.
Widoczne bicie producenta i z drugiej strony głowni cyfra 2 pod symbolem korony.
Trafiła do mnie z naklejką, że to amerykański wzór 1746 ale nie mogę znaleźć.
Może któryś z Kolegów pomoże.
dzięki za każde info

Napisano
wzór był wykorzystywany w tej formacji już w XVIII wieku"

- w jakiej formacji? To byl wzor dla oficerow piechoty, nie zas dla konkretnej formacji. Wlasne wzory mialy jedynie niektore jednostki (gwardyjskie, szkockie), gdzie indziej byl glowny podzial piechota/kawaleria (wczesniej lekka/ciezka kawaleria), plus bron dla muzykow, marynarki itp.
Od 1788 roku starano sie wprowadzic standardowe wzory dla calej armii (z roznym skutkiem), aby wlasnie wyeliminowac roznice pomiedzy regimentami

- byc moze po pogrzebaniu w literaturze dalo by rade rozgryzc bicie na glowni (czy to 2 pod korona?), to by wiecej powiedzialo o glowni (nie calej broni)

Mozna prosic o zblizenie puncy (korona)
Napisano
- w jakiej formacji?"

Cały czas piszę o broni z biciem WKM. Zdaję sobie sprawę, że to czasy, w których jeszcze nie było ściśle obowiązujących wzorów (zresztą w przypadku broni oficerskiej zawsze była pewna dowolność), ale spotkałem już kilka podobnych egzemplarzy z taką sygnaturą oraz oznaczeniami producentów wskazującymi na stosowanie tego wzoru właśnie w WKM już w latach 1780 - 1790, co oczywiście nie wyklucza także późniejszej produkcji.
Wg mnie na głowni jest stempel inspektora w postaci korony powyżej cyfry 2
Napisano

Wrzucam fotkę z lepiej widoczną 2
Z tego co zdołałem wygooglować to wychodzi że to jednak około 1790 rok.
Nie wiem czy to tylko marketing sprzedających ale to najczęściej podawana data.
Poza tym na jednym z blogów ktoś twierdzi, że DAWES ten typ sygnował tylko na początku działalności i było to na pewno wcześniej niż 1800.
Jeszcze raz dzięki

Napisano
Dawesow w ksiazce mam wymienionych pieciu - od 1767 do 1819.
Mamy bicie pod korona, inspektor raczej brytyjski, stawiam na okres ponapoleonski (wczesniej nie bylo testow, w trakcie tez nie). Bron w typie brytyjskiego 1796 piechoty, jelec nie jest kompletny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie