kosa229 Napisano 16 Maj 2014 Autor Napisano 16 Maj 2014 Witam dawno nie byłem na forum,wczoraj wpadł mi w ręce ciekawy orzełek,osoba która mi go dała twierdzi ze to wczesne LWP ale ja myśle że jest przedwojenny ale po przeróbce.Co wy o tym sądzicie koledzy?Z góry dziekuje za pomoc i pozdrawiam.
w_brew Napisano 17 Maj 2014 Napisano 17 Maj 2014 Przedwojenny, przedwojenny :) Wz. 19 pozbawiony korony. Fajny komplet z guzem ochronnym.
kosa229 Napisano 17 Maj 2014 Autor Napisano 17 Maj 2014 Dzięki kolego,potwierdziły się moje domysły,wygląda że jest wybity z miedzi,myślałem że były mosiężne?I jeszcze jedno, to jest orzełek z rogatywki?
atylla Napisano 17 Maj 2014 Napisano 17 Maj 2014 porównałem jego z moim orzełkiem układ piór mi nie pasuje , skrzydła powinny być bardziej szpiczaste , na twoim ćwieki na tarczy są rozlokowane rzadko , zobacz czy ślad jest po spiłowanej koronie , moim zdaniem może to być orzełek po wojenny , różne opinie są na temat tych orzełków , ale to moje tylko zdanie pozdrawiam
Edmundo Napisano 18 Maj 2014 Napisano 18 Maj 2014 Moje dwa grosze w temacie. Według katalogu Odznaki i Oznaki Ludowego Wojska Polskiego" wydanego w 1989 r. orzeł tłoczony z blachy obowiązujący w latach 1945-1949 i nawiązujący do wzoru międzywojennego ale pozbawiony korony powinien mieć wymiary 60x40 mm.
kosa229 Napisano 18 Maj 2014 Autor Napisano 18 Maj 2014 Dodaje jeszcze dwie fotki ze zbliżeniem głowy.
Edmundo Napisano 18 Maj 2014 Napisano 18 Maj 2014 Wyraźnie widać że nic nie było spiłowane. Na mój gust orzełek powojenny jakieś wytwórni prywatnej. Jeśli możesz podaj wymiary.
Edmundo Napisano 18 Maj 2014 Napisano 18 Maj 2014 Dodam że wspomniane wcześniej wydawnictwo wymienia powojenne orły wykonywane według tego wzoru z kilkoma różnicami czyli orły z blachy niklowanej mające słupek z nakrętką, orły z blachy cynkowej ze słupkiem, orły z tego samego materiału ale z czterem dziurkami do przyszycia oraz wykonane z blachy niklowej oksydowanej z dwiema szpilkami.
kosa229 Napisano 18 Maj 2014 Autor Napisano 18 Maj 2014 Te orły o których mówisz kolego mam w domu ale one były koloru srebrnego a ten jest jakby miedziany i ma inna nakrętke niż powojenne.
Edmundo Napisano 18 Maj 2014 Napisano 18 Maj 2014 Zgadzam się dlatego napisałem że prezentowany przez Ciebie orzeł może pochodzić z jakiejś małej manufakturki prywatnej i został wykonany z dostępnego ówcześnie materiału na przykład z blachy miedzianej w małej serii co nie koliduje z faktem iż jest to wyrób powojenny.
kurkow Napisano 18 Maj 2014 Napisano 18 Maj 2014 Ja bym powiedział, że ktoś upitolił koronę i wygładził głowę małym pilniczkiem, żeby nie była kanciasta.
Edmundo Napisano 18 Maj 2014 Napisano 18 Maj 2014 Kurkow zwróć uwagę że na głowie orła (fot. 2) wyraźnie widać fabryczne upierzenie" no chyba że ktoś zadał sobie trud wykonania takiej pracy pilniczkiem co z drugiej strony nie jest takie skomplikowane. Reasumując nadal twierdzę że jest to wyrób z drugiej połowy lat czterdziestych.Pozdrawiam.
Pytanie
kosa229
Witam dawno nie byłem na forum,wczoraj wpadł mi w ręce ciekawy orzełek,osoba która mi go dała twierdzi ze to wczesne LWP ale ja myśle że jest przedwojenny ale po przeróbce.Co wy o tym sądzicie koledzy?Z góry dziekuje za pomoc i pozdrawiam.
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.