willi-s Napisano 4 Maj 2014 Autor Napisano 4 Maj 2014 Proszę o identyfikację znalezionej dzisiaj blaszki. Wymiary: 6,5 x 3,5 cm; pruska korona; miedziana lub mosiężna; łukowato wygięta.
willi-s Napisano 8 Maj 2014 Autor Napisano 8 Maj 2014 Dzięki bjar, wszystko jasne :) Moja blaszka należała do zwiadu kawaleryjskiego (czapka).
willi-s Napisano 5 Maj 2014 Autor Napisano 5 Maj 2014 Dodaję drugą stronę (widać ślady jak po wąsach). O pagonie też myślałem, ale ten łukowaty kształt (wygląda na oryginalne zagięcie) nasuwa mi raczej podejrzenie, że to z czapki lub z hełmu. Rzeczywiście polskie korony i trąbki są bardzo podobne.Dodam, ze znalezisko pochodzi z ziem na Pomorzu, które były częścią Prus (chociaż były tez w polskich rękach).Wydaje mi się, że ta blaszka może mieć jakiś związek z Fernmeldetruppe (czyli oddziału łącznościowego) jakiegoś 19 regimentu piechoty, ale mogę się mylić.
Kriczer Napisano 5 Maj 2014 Napisano 5 Maj 2014 to prawdopodobnie jest z hełmu, podobne mocowali na adrianach
willi-s Napisano 4 Maj 2014 Autor Napisano 4 Maj 2014 Proszę o identyfikację znalezionej dzisiaj blaszki. Wymiary: 6,5 x 3,5 cm; pruska korona; miedziana lub mosiężna; łukowato wygięta.
willi-s Napisano 7 Maj 2014 Autor Napisano 7 Maj 2014 Słyszałem, że to jakiś włoski regiment, co odpowiada nawet miejscu znalezienia (obóz jeniecki, w którym przebywali m.in. Włosi).
willi-s Napisano 7 Maj 2014 Autor Napisano 7 Maj 2014 To chyba to: Reggimento Cavalleggeri Guide" 19°... ale i tak nie wiem dokładnie czy z nakrycia głowy czy z innej części umundurowania.
bjar_1 Napisano 7 Maj 2014 Napisano 7 Maj 2014 Specem od makaronów nie jestem, ale coś a'la:http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=712890#1521513
Pytanie
willi-s
Proszę o identyfikację znalezionej dzisiaj blaszki. Wymiary: 6,5 x 3,5 cm; pruska korona; miedziana lub mosiężna; łukowato wygięta.
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.