Skocz do zawartości
  • 0

element umundurowania pruskiego

willi-s

Pytanie

Napisano

Proszę o identyfikację znalezionej dzisiaj blaszki. Wymiary: 6,5 x 3,5 cm; pruska korona; miedziana lub mosiężna; łukowato wygięta.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dodaję drugą stronę (widać ślady jak po wąsach). O pagonie też myślałem, ale ten łukowaty kształt (wygląda na oryginalne zagięcie) nasuwa mi raczej podejrzenie, że to z czapki lub z hełmu.
Rzeczywiście polskie korony i trąbki są bardzo podobne.
Dodam, ze znalezisko pochodzi z ziem na Pomorzu, które były częścią Prus (chociaż były tez w polskich rękach).
Wydaje mi się, że ta blaszka może mieć jakiś związek z Fernmeldetruppe (czyli oddziału łącznościowego) jakiegoś 19 regimentu piechoty, ale mogę się mylić.

Napisano

Proszę o identyfikację znalezionej dzisiaj blaszki. Wymiary: 6,5 x 3,5 cm; pruska korona; miedziana lub mosiężna; łukowato wygięta.

Napisano
Słyszałem, że to jakiś włoski regiment, co odpowiada nawet miejscu znalezienia (obóz jeniecki, w którym przebywali m.in. Włosi).
Napisano
To chyba to: Reggimento Cavalleggeri Guide" 19°... ale i tak nie wiem dokładnie czy z nakrycia głowy czy z innej części umundurowania.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie