Listopadowy Napisano 25 Kwiecień 2014 Autor Share Napisano 25 Kwiecień 2014 Wydaje się wyglądać nieco jak biżuteria patriotyczna związana z Postaniem Styczniowym, ale zamiast serca jest chyba coś innego, z kamyczkiem turkusowym (koniczyna? kwiatek?). Poza tym chyba krzyż i kotwica oraz zaczepy. Miedziana blaszka. Proszę o identyfikację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Listopadowy Napisano 25 Kwiecień 2014 Autor Share Napisano 25 Kwiecień 2014 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Listopadowy Napisano 25 Kwiecień 2014 Autor Share Napisano 25 Kwiecień 2014 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Listopadowy Napisano 25 Kwiecień 2014 Autor Share Napisano 25 Kwiecień 2014 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HASAG40 Napisano 26 Kwiecień 2014 Share Napisano 26 Kwiecień 2014 witaj to nie żaden kwiatek tylko serce,na kotwicy masz to samo.Dodałem fotkę mojej znajdy w sercu oraz na krzyzu jest coś jakby gwiazdka" w której osadzony jest kamyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Listopadowy Napisano 26 Kwiecień 2014 Autor Share Napisano 26 Kwiecień 2014 OK, serce, dziękuję!, a sam przedmiot jest z 1863 czy patriotyk z IIRP? To brosza czy zawieszka? Jaki opis mogę dokleić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 26 Kwiecień 2014 Share Napisano 26 Kwiecień 2014 Stawiam na lata 70-80-90 XIX wieku i później, do wybuchu Wojny Światowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Listopadowy Napisano 26 Kwiecień 2014 Autor Share Napisano 26 Kwiecień 2014 Ja też, moda" na biżuterię żałobną po powstaniu. Dziękuję! Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HASAG40 Napisano 26 Kwiecień 2014 Share Napisano 26 Kwiecień 2014 witajoczywiście żałobna biżuteria po powstaniu jest to chyba najpopularniejszy wariant,chociaż jak ktoś miał pieniądze to zamawiał sobie np w złocie ,srebrze i na indywidualne zamówienie.Jest to broszka jak widać mocowana na zapinkę w formie zawieszki jeszcze tego wiariantu nie widziałem lecz całkiem możliwe że występował;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Listopadowy Napisano 26 Kwiecień 2014 Autor Share Napisano 26 Kwiecień 2014 Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 26 Kwiecień 2014 Share Napisano 26 Kwiecień 2014 To także symbol dewocyjny przedstawiający 3 cnoty Boskie (teologiczne).Znaczek może nie mieć nic wspólnego z 1863 ani z tzwn.biżuterią patriotyczną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 26 Kwiecień 2014 Share Napisano 26 Kwiecień 2014 W wersji patriotycznej symbol występował zwykle z orłem http://patriotyki.pl/img/mwp/pierscien-srebrny-bizuteria-patriotyczna.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 26 Kwiecień 2014 Share Napisano 26 Kwiecień 2014 http://patriotyki.pl/img/mwp/broszka-srebrna-bizuteria-patriotyczna.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 26 Kwiecień 2014 Share Napisano 26 Kwiecień 2014 Chociaż wersie solo też się czasem trafiały http://3obieg.pl/wp-content/uploads/2014/01/cb1.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Listopadowy Napisano 26 Kwiecień 2014 Autor Share Napisano 26 Kwiecień 2014 Rozumiem. Tu akurat kontekst innych znalezisk oraz historia wsi (mocno związanej z 1863 rokiem), gdzie sztab jednego z generałów Powstania Styczniowego organizował oddziały powstańcze skłania mnie do tezy o biżuterii żałobnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.