Skocz do zawartości
  • 0

Czy to zapalnik?

kuse

Pytanie

Napisano

Witam wszystkich poszukiwaczy.
Otóż ostatnio znalazłem takie oto cudo. Podejrzewam, że jest to jakiś zapalnik ale nie mam 100% pewności. Proszę o identyfikację tego wykopka.
Dziękuję i pozdrawiam.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Proszę bardzo oto zdjęcie dennej części. Dam jeszcze zdjęcie całości z boku.

Przepraszam za słabą jakość zdjęć ale lepszego aparatu nie posiadam.

Napisano

Witam wszystkich poszukiwaczy.
Otóż ostatnio znalazłem takie oto cudo. Podejrzewam, że jest to jakiś zapalnik ale nie mam 100% pewności. Proszę o identyfikację tego wykopka.
Dziękuję i pozdrawiam.

Napisano
nie jestem pewien czy to prawda ale czytałem na forum że radzieckie pociski podkalibrowe posiadły toksyczny chlorek rtęci nie wiem czy to prawda bo w kilku wątkach pisano iż te pociski są w pełni bezpieczne ale ja bym nie ryzykował
Napisano

Hmm... a więc rosyjski pocisk podkalibrowy.
Jego długość od podstawy do wierzchołka czubka to 9,5cm. Średnica w najgrubszym miejscu to około 4,5 / 4,7cm.
Może jednak da się stwierdzić jaki to kaliber? Zależałoby mi na tym. Na podstawie jest maleńka dziurka (z wyglądu taka jak w łuskach na spłonkach) Dodam jeszcze zdjęcia.

Napisano
Pocisk 45 mm БР-240П (po naszemu BR-240P), jak wspomniano, podkalibrowy, do 45 mm armat ppanc. wz. 1932, wz. 1937, wz. 1942 (popularnie nazywanych muchobijkami"). Materiału wybuchowego nie posiada, jedynie w dennej części znajduje się smugacz, stąd zapewne predi chce obejrzeć dno, żeby zobaczyć czy jest on pusty, czy nie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie