Skocz do zawartości
  • 0

szabla i pochwa ?

tede1981

Pytanie

Napisano

Proszę o informację na temat szabli prawdopodobnie skrócona i pochwy
Wymiary szabli:
- długość szabli 61,7 cm
- długość głowni 49,5 cm
- szerokość głowni 1,8 cm
Pochwa:
- długość 85,7 cm
- szerokość szyjki wewnątrz 2,4 cm

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pochwa od pałasza bo prosta? a dlaczego nie od szpady też prosta i to szpady policji lub SS charakterystyczne dolne okucie,górnego brak ale wyraźnie widać otwór,który je mocował.
Szabla ma zmieniony tylko trzon ,owszem zbyt wypukły ale na pewno można go uchwycić dłonią.Szabla taka jest zamieszczona w katalogu z 1901 r. firmy Clement & Jung i określona jako szabla dla oficerów broni konnych z charakterystycznym kółkiem na głowicy.
Napisano

Proszę o informację na temat szabli prawdopodobnie skrócona i pochwy
Wymiary szabli:
- długość szabli 61,7 cm
- długość głowni 49,5 cm
- szerokość głowni 1,8 cm
Pochwa:
- długość 85,7 cm
- szerokość szyjki wewnątrz 2,4 cm

Napisano
Rękojeść szabli przerobiona - nie dałaby się normalnie używać. Na pewno pruska, ale po takiej ingerencji może być trudno jednoznacznie wskazać na konkretny model, ale patrząc na szerokość głowni, to zapewne pruska paradna. Poszukaj jakichś bić.
Pochwa od pałasza, też pruskiego.
Napisano
Korabkow (320 / 0) 2014-04-15 00:18:21

Napisałem, że do pałasza, bo wtedy nie było widać ostatnich fotografii z okuciem, a brak górnego okucia nie pozwalał na określenie kształtu głowni. Dolne okucie rzeczywiście nie jest charakterystyczne dla szabli czy pałasza, które miały inaczej ukształtowany trzewik.
Co do możliwości uchwycenia tej rękojeści nie będę polemizował, ale podobnie można powiedzieć o wszystkim, Z takim kształtem trzony mogłaby być co najwyżej wersją paradną lub ścienną :)
Ktoś strugający go zrobił to chyba siekierą.
Rzeczywiście przeoczyłem kółko pewnie dlatego, że przeglądałem na małym ekranie telefonu). Nie mam niestety w materiałach tej szabli, ale czy rękojeść nie była wykończona skórą?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie