Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet

rosomak_kto

Pytanie

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Widzę że rozdmuchałem niezłą dyskusję :)na temat tego bagnecika
Powiem Wam że jestem zdziwiony że może pochodzić z 1936-40 , bo został znaleziony w miejscu walk na przyczółku na Odrze w 1945 roku . Były dwa bagnety ale nie wiem czy z tego drugiego da się odczytać jakieś bicia a ten miał pochwę i skórę ale niestety nie dało się ich uratować :( . Albo Niemcy mieli takie zapasy albo ten żołnierz miał tyle szczęścia
Napisano
rosomak_kto (42 / 18) 2014-04-11 20:15:21

Jak Niemcy byli w natarciu, to cała broń była przechodnia. Zbierali ją i przekazywali kolejnym walczącym. W przypadku odwrotu było już trudniej i tutaj rzeczywiście można mówić o jakimś szczęściu. Bagnety wytwarzane od 1934 roku były uniwersalne i nie różniły się konstrukcyjnie (poza okładkami - drewno lub bakelit, czy sposobem ich mocowania), więc raz wprowadzone do służby już w niej pozostawał jeśli tylko jego stan był dobry, a uzupełniane były braki nową produkcją.
A czy żołnierz miał szczęście, to nie wiadomo, skoro bagnet został.
Napisano
viator może nie było tak źle?Może dostał się tylko do niewoli?(i przeżył Syberię lub inną kopalnię ) a może po prostu go zgubił ? Teraz już sie tego nie dowiemy
Napisano
W zasadzie, to sama woda nie ma wielkiego wpływu na korozję. Ważniejszy jest odczyn środowiska, w którym bagnet przebywał. Ten akurat jeszcze nie jest rewelacyjny, bo zdarzają się jeszcze takie, w których pochwa się nie rozsypuje. W ubiegłym roku trafił mi się niemiecki z pochwą z jedną niewielką dziurką i okładkami nawet w niezłym stanie.
A wracając do Twojego znajdka, to i tak jestem w szoku, że udało się odczytać te bicia.
Tzw. S-kod stosowany był różnie przez poszczególnych producentów w latach 1934-40. Z tym, że w pierwszych dwóch latach był powszechnie stosowany, do 1940 równolegle z pełną nazwą producenta, a później wprowadzono jeszcze trzyliterowe kodowanie nazw producentów. Możesz jeszcze spojrzeć na grzbiet głowni przy jelcu, czy nie ma tam roku produkcji.
Napisano
Witam,kol.viator01 oznaczenie producenta kodem S stosowano powszechnie nie dwa a cztery lata 34-37(sporadycznie do 40).Bagnet kol.rosomak_kto prawdopodobnie pochodzi z lat 34-37 a kod zaczyna się od cyfr 17(siedmiu producentów),żaden producent nie miał w kodzie po S 11" ani litery N"
Napisano
bert.F (323 / 0) 2014-04-11 07:06:27
Jak zwykle masz rację w wielu szczegółach. Pisałem posta z telefonu i nie zauważyłem, że zamiast 6 moje grube paluchy wybrały 5, bo do 1936 roku wszyscy producenci stosowali S-kod. Kilku rozpoczęło już w 1937 tłuc bagnety z pełną nazwą (ale z tych z 17 na początku tylko Holler i Coppel chyba), chociaż masz rację, że dla kol. rosomaka to bez znaczenia, bo taki kod występował też w 1937 roku. W 1940 roku spośród tych z numerem z 17x" w kodzie to tylko podejrzany w zasadzie mógłby być Carl Eickhorn.
Biorąc pod uwagę rachunek prawdopodobieństwa, rzeczywiście bagnet może pochodzić z lat 1934-1937.
Napisano
viator01 dzięki za szybką odpowiedź . Tak to ten sam .Była do niego jeszcze pochwa ale niestety uległa destrukcji no i pomyśleć że jeszcze skóra przy nim była !!!! ale niestety w stanie baaaardzo zużytym :( . Dobra niemiecka jakość !!!!!!!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie