Skocz do zawartości
  • 0

Identyfikacja jednostki

Zygfryd89

Pytanie

Napisano

Witam! Panowie chciałbym zidentyfikować (dowiedzieć się) z jakiej jednostki może pochodzić ta Pantera. Miejscowość to Sątopy- Samulewo (dawny Bischdorf) W bliskiej okolicy Reszla. Trafiłem na tą fotkę niedawno i bardzo mnie interesuje skąd ten czołg i czy faktycznie coś tam się działo. W tle budynek stacji kolejowej Bischdorf. Kilka lat temu na rampach kolejowych przy tej stacji znaleziono i zutylizowano przez saperów pokaźną ilość amunicji, niestety nie wiem jakiej (niemieckiej czy radzieckiej). Dlatego za wszelkie info jakie posiadacie na temat działań wojennych w tej miejscowości lub bliskiej okolicy będę wdzięczny. Pozdrawiam. D.K.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Panowie chciałbym zidentyfikować (dowiedzieć się) z jakiej jednostki może pochodzić ta Pantera. Miejscowość to Sątopy- Samulewo (dawny Bischdorf) W bliskiej okolicy Reszla. Trafiłem na tą fotkę niedawno i bardzo mnie interesuje skąd ten czołg i czy faktycznie coś tam się działo. W tle budynek stacji kolejowej Bischdorf. Kilka lat temu na rampach kolejowych przy tej stacji znaleziono i zutylizowano przez saperów pokaźną ilość amunicji, niestety nie wiem jakiej (niemieckiej czy radzieckiej). Dlatego za wszelkie info jakie posiadacie na temat działań wojennych w tej miejscowości lub bliskiej okolicy będę wdzięczny. Pozdrawiam. D.K.

Napisano
Dodam, że trafiłem na info, że ta Pantera może pochodzić z dywizji Grossdeutschland". Czy opierając się na swoich źródłach i wiedzy ktoś może to potwierdzić? Będę również wdzięczny za wszelkie linki.
Napisano
To bardzo prawdopodobne, bo dywizja Dywizja Großdeutschland w zimie 1945 roku miała bronić drogi Korsze-Reszel, a to chyba tylko kilkanaście kilometrów.
Napisano
Znalazłem też informację, że w tej okolicy w styczniu znalazła się 24 dywizja pancerna, nie wiem jednak czy miała na stanie pantery. Na pewno była uzbrojona w Pz. IV
http://www.axishistory.com/axis-nations/4017-24-panzer-division
Napisano
Z Sątop do Reszla jest 10km. Więc możliwe. Hm... warto poszukać w okolicy. A nie posiadasz info o utraconych wozach? Bardzo mnie ciekawi czy w Sątopach coś konkretnie się działo. Panterka wygląda na raczej zdekompletowaną przez ludność niż rozbitą, ale ciężko powiedzieć. Żadne znane mi źródła i książki nie mówią nic o walkach na terenie Santoppen i Bischdorf (Sątopy i Sątopy-Samulewo)
Napisano
To zima 1945/46 roku? Na zdjęciu cywilni Niemcy czy Polacy? Popytaj w okolicy. Ktoś powinien pamiętać czołg przed budynkiem stacyjnym. Zapewne porzucony z powodu braku paliwa?
Napisano
Najprawdopodobniej może to być wóz uszkodzony w czasie odwrotu. Na pewno nie było czasu na naprawę, tym bardziej, że ten czołg nie należał do tych, które by się łatwo serwisowało.
Ja przeglądając materiały też nie spotkałem się z informacją, by w tej miejscowości doszło do jakichś walk. Warto byłoby popytać ludzi jak pisze bjar, bo na pewno stał tam przez jakiś czas. Nawet dokładne ustalenie jednostki może być trudne, bo działały w tamtych okolicach trzy dywizje pancerne (a raczej ich resztki), a czołg mógł utknąć w czasie marszu na nowe pozycje.
Napisano
Z tym to będzie ciężko. Większość miejscowych to ludzie napływowi w latach '70 w związku z budową dużego agroosiedla dla pobliskiego kombinatu PGR. Nie znam nikogo, kto mógłby mi coś powiedzieć na ten temat. W ogóle wszyscy zdziwieni jak pytałem o czołg przed stacją.
Napisano
Ja przeglądając materiały też nie spotkałem się z informacją, by w tej miejscowości doszło do jakichś walk".

Pewnie kotka padła w czasie odwrotu jak piszesz. W moich okolicach są miejscowości, gdzie ie było żadnych walk", a pozostało w niektórych po kilka Stugów III :]
Napisano
Jak pisałem w okolicach Korsze-Reszel była reorganizowana na pewno 24 dywizja pancerna. Na północ od Olsztyna działał 7 korpus pancerny (m.in. 18 dyw. grenadierów pancernych), a okoliczne stacje były wykorzystywane do dostarczania sprzętu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie