kijow Napisano 27 Marzec 2014 Autor Napisano 27 Marzec 2014 witam nabyłem taką marynarkę podobno Austria,proszę o identyfikację.
steell Napisano 31 Marzec 2014 Napisano 31 Marzec 2014 Pieczęść inventura" znaczy po czesku inwentarz" pod spodem chyba data 1921.
kijow Napisano 28 Marzec 2014 Autor Napisano 28 Marzec 2014 Przyjrzałem się guzikom i na odwrocie jest orzeł carski a na podeszewce są pieczątki rosyjskie
steell Napisano 31 Marzec 2014 Napisano 31 Marzec 2014 Guziki też mi sie za bardzo nie podobają, orzeł jakiś taki niezbyt wiernie odtworzony, do tego jakby jedno głowy, daje link do guziczka z epoki, widać jakość wykonania i czytelność na rewersie. http://www.buttonarium.eu/szczegoly.php?id=5162
kijow Napisano 31 Marzec 2014 Autor Napisano 31 Marzec 2014 przepraszam że to tyle trwało ale byłem poza domem.
parus Napisano 1 Kwiecień 2014 Napisano 1 Kwiecień 2014 Obstawiam garderobę teatralną. Mundur anonimowy", mógł być przypisany każdej armii. Wykorzystanie zaś wycofanego egzemplarza z wojska jest dość częste. Fastrygi mogą świadczyć nie o naprawach, raczej o dopasowywaniu do postury aktora.
kijow Napisano 31 Marzec 2014 Autor Napisano 31 Marzec 2014 Część szwów jest ręcznych widać wiele napraw
steell Napisano 1 Kwiecień 2014 Napisano 1 Kwiecień 2014 Moze to być oczywiście mundur, przerobiony w późniejszych latach do potrzeb teatralnych, jednak z pierwowzoru niewiele zostało. Po pierwsze szamerunek na piersiach, z takim układem nigdy się nie spotkałem, stosowane było 5 sznurów albo bardzo gęsto /chyba koło dziesięciu/ ale wtedy bez pętelek. Elementy szamerunku są prawie ok, jednak ich umiejscowienie już nie, wygląda to na jakąś mieszankę albo dowolną interpretacje. Kolej na szamerunek z tyłu w dolnej partii gdzie plecy przechodzą w mniej szlachetny element żołnierza. Sznur w tym miejscu powinien być rozdzielony na trzy elementy. Czas na galon na rękawach i kołnierzu, jego faktura niezbyt mi się podoba, sam fason munduru wygląda całkiem przyzwoicie.
steell Napisano 1 Kwiecień 2014 Napisano 1 Kwiecień 2014 Zapomniałem jeszcze o guzikach na piersi, powinny być takie kołeczki" okrągłe guziki tam nie pasują. Jeżeli ktoś może sprostować to co napisałem będę wdzięczny.
steell Napisano 28 Marzec 2014 Napisano 28 Marzec 2014 Te dwie dobrze widoczne A764 i 1262 możesz odpuścić.
Pytanie
kijow
witam nabyłem taką marynarkę podobno Austria,proszę o identyfikację.
50 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.