Skocz do zawartości
  • 0

Mundur Austro Węgry

kijow

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Guziki też mi sie za bardzo nie podobają, orzeł jakiś taki niezbyt wiernie odtworzony, do tego jakby jedno głowy, daje link do guziczka z epoki, widać jakość wykonania i czytelność na rewersie. http://www.buttonarium.eu/szczegoly.php?id=5162
Napisano
Obstawiam garderobę teatralną. Mundur anonimowy", mógł być przypisany każdej armii. Wykorzystanie zaś wycofanego egzemplarza z wojska jest dość częste. Fastrygi mogą świadczyć nie o naprawach, raczej o dopasowywaniu do postury aktora.
Napisano
Moze to być oczywiście mundur, przerobiony w późniejszych latach do potrzeb teatralnych, jednak z pierwowzoru niewiele zostało. Po pierwsze szamerunek na piersiach, z takim układem nigdy się nie spotkałem, stosowane było 5 sznurów albo bardzo gęsto /chyba koło dziesięciu/ ale wtedy bez pętelek. Elementy szamerunku są prawie ok, jednak ich umiejscowienie już nie, wygląda to na jakąś mieszankę albo dowolną interpretacje. Kolej na szamerunek z tyłu w dolnej partii gdzie plecy przechodzą w mniej szlachetny element żołnierza. Sznur w tym miejscu powinien być rozdzielony na trzy elementy. Czas na galon na rękawach i kołnierzu, jego faktura niezbyt mi się podoba, sam fason munduru wygląda całkiem przyzwoicie.
Napisano
Zapomniałem jeszcze o guzikach na piersi, powinny być takie kołeczki" okrągłe guziki tam nie pasują. Jeżeli ktoś może sprostować to co napisałem będę wdzięczny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie