Skocz do zawartości
  • 0

Srebrny krzyż pięcioramienny z karabinami i wieńcem, srebrna zapinka / agrafka, blaszka z napisami

bassista

Pytanie

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Przeważnie były następujące klasy odznaczeń w formie krzyży:Koenig /król/, I Ritter /rycerz/ i II Ritter,czasami za miejsca 4 i 5 dawano medale.Dość rzadko i to na dużych zawodach nagrodą główną były srebrne lub posrebrzane puchary z grawerowanymi pamiątkowymi napisami.
Napisano
Wyglada na to, ze to dobry trop. Ciekawi mnie jeszcze, czemu krzyz jest piecioramienny. Czy moze to byc przerobione jakies inne odznaczenie (np francuskie) czy raczej wytwor na te zawody?
Napisano

Srebrny krzyż pięcioramienny. Swa skrzyżowane karabiny w wieńcu pozłacanym, Drugi, duży wieniec po prawej z liści dębu, po lewej jakieś inne. Przypomina francuskie ordery ale mogę się mylić. W każdym razie srebro sygnowane

Napisano

Napisy:

Kruger's Sc *******
Inh Carl*******
Greifenh***** - zapewne Greifenhagen (Gryfino)
Grosstes Specta******

Wymiary kawałka jakieś 4x6cm

Napisano
Krzyż dla wycięzcy grupy" Skróty musisz sam rozszyfrować, ale zakładam, że za jakieś zawody strzeleckie (bractwa kurkowe etc.) A blaszka to kawałek łyżki do butów z adresem sklepu obuwniczego. Wrzuć hasło w google grafika.

Pzdr.
Napisano
Moim zdaniem, krzyż to nagroda dla zwycięskiego zespołu na zawodach strzeleckich,które odbyły się w 1935 roku w Torney-znalzłem,że chodzi prawdopodobnie o dzisiejszy Turzyn,dzielnica Szczecina.Natomiast te skróty to ciężka sprawa,prawdopodobnie chodzi o Okręgi,Obwody terytorialne /bezirk/ ale jakie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie