Skocz do zawartości
  • 0

odważnik i kula armatnia

chrapek

Pytanie

Napisano

witam. prosiłbym Kolegów bardziej obeznanych w temacie o potwierdzenie moich przypuszczeń co do znalezionych przedmiotów. kula nr 1- waga 2975g, średnica 92mm, widoczne na zdjęciu miejsce w którem jest ołów i na nim wybita trójka, na kolejnych zdjęciach widoczne przesunięcie dwóch półkul względem siebie, wynikające zapewne z przesunięcia (niedopasowania) form przy odlewaniu. moim zdaniem odważnik, lecz nie wiem na jakie lata można datować to znalezisko.

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

kula mała: średnica 60mm, waga 919g, niemal idealnie kulista, odchylenie średnicy wynosi jedynie 1mm. moim zdaniem może to być dwufuntówka. Obie kule okolice Lwówka Śląskiego jeśli chodzi o kontekst. z góry dziękuję za zainteresowanie tematem:)

Napisano
Duża kula to może nie odważnik, ale kula sportowa. Wiem, że juniorki używają właśnie 3-kilogramowej, a często są one doważane ołowiem.
Napisano
sportowa kula też może być, nie wygląda na zbyt starą, zalegała sobie około 30cm, choć nie jest to wyznacznikiem wieku oczywiście. ale nie jest zbytnio skorodowana. może ktoś ma podobną, bo jakoś nie mogę znaleźć zdjęcia jakiejś wiekowej kulki:) pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie