wiluś Napisano 24 Marzec 2014 Autor Share Napisano 24 Marzec 2014 Jak wiadomo po zajęciu bazy Hoa wojska Wietnamu zdobyły dużo sprzętu lotniczego. 2 sztuki stoją w Krakowie. Ostatnio znalazłem film z prób Tigera, z adnotacją, że loty wykonywali też piloci z Polski. http://www.liveleak.com/view?i=e52_1320882209&comments=1Moje pytanie brzmi: czy istnieje jakiś raport polski lub radziecki z oblotu tej maszyny, bądź innych maszyn zdobytych w Wietnamie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macvsog Napisano 24 Marzec 2014 Share Napisano 24 Marzec 2014 W Związku Radzieckim rzeczywiście odbywały się loty testowe F-5, natomiast w Polsce uruchomiono silniki, wykonano próbę kołowania, ale nigdy nie wykonano lotów. Moje informacje oparte są na art. w Skrzydlatej Polsce. Nr 5 (2259)/2001.Dodam jeszcze, że poza F-5 i A-37, które trafiły do Polski jeden F-5 trafił do Czech. Niestety maszyny które trafiły do MLP są w coraz gorszym stanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 24 Marzec 2014 Share Napisano 24 Marzec 2014 W Polsce i Czechosłowacji na tych maszynach nie latano bo sprowadzono je w innym celu. Chodziło o zbadanie możliwości wyposażenia amerykańskich maszyn w uzbrojenie, elementy awioniki itp. standardowe dla bloku wschodniego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.