Skocz do zawartości
  • 0

Niemiecka odznaka pancerna

patrolxx

Pytanie

Napisano

Witam, mam prośbę do znawców tematu Odznak Niemieckich - chodzi o jej oryginalność. Niedawno była wystawiana przez znajomego do sprzedaży lecz drugiego dnia pojawiły się dwa meile stwierdzające, że to kopia - została wycofana z aukcji mimo wielu licytujących, oraz propozycji kupna poza a. Fotki były wg. mnie zbyt podrasowane, dodaję bez obróbki. Porównując z (chyba) najlepszym katalogiem Niemann'a wszystko wg. mnie ok. (dokładność, rozmiar i waga). Wiele lat w kolekcji, mam wątpliwości co do meili podważających oryginalność odznaczenia, dziękuję za wszelkie wskazówki.

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
r51 nie musisz ryzykować, bo tutaj zaznaczam według mnie to też jest kopia a dlaczego no dlatego że wspomniane bardzo ostre krawędzie a 2 sprawa to powierzchnia metalu.
No ale jak chcesz żeby to był oryginał to niech będzie tylko w świat panowie to niech to leci zgodnie ze swym pochodzeniem czyli jako kopia lub jak kto woli oryginalna kopia.
Napisano

Witam, mam prośbę do znawców tematu Odznak Niemieckich - chodzi o jej oryginalność. Niedawno była wystawiana przez znajomego do sprzedaży lecz drugiego dnia pojawiły się dwa meile stwierdzające, że to kopia - została wycofana z aukcji mimo wielu licytujących, oraz propozycji kupna poza a. Fotki były wg. mnie zbyt podrasowane, dodaję bez obróbki. Porównując z (chyba) najlepszym katalogiem Niemann'a wszystko wg. mnie ok. (dokładność, rozmiar i waga). Wiele lat w kolekcji, mam wątpliwości co do meili podważających oryginalność odznaczenia, dziękuję za wszelkie wskazówki.

Napisano
swasta powinna być lekko podgięta do spodu co za tym idzie powinna być cieńsza - tu wygląda na płaską. Inna szpila. Cieńsze i bardziej kanciate odlewy czołu. I parę innych niuansów. http://www.hessenantique.com/25_PANZER_ASSAULT_BADGE_IN_SILVER_p/hagam018.htm coś w ten deseń tylko postarzona.
Napisano
swastyka jest podgięta, czego może nie widać na zdjęciu, a rodzaj szpilki zgadza się z katalogiem, były dwie albo trzy odmiany szpilek
Napisano
nie było złotych, ta w brązie tzw grenadierska czyli oddziałów zmot. piechoty a srebrna była dla stricte pancernych jednostek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie