HASAG40 Napisano 17 Marzec 2014 Autor Napisano 17 Marzec 2014 dzisiaj koledze wyszło 5szt.takich blaszek na mierzeji oczywiście niedaleko obozu w sztutowie tylko ciekawi mnie dlaczego nie ma nic więcej tylko te napisy czyżby to pracowników nie związanych z wojskiem tylko jacyś cywilni?
Ułan23 Napisano 18 Marzec 2014 Napisano 18 Marzec 2014 Witam,ostatnio byłem w obozie w Sztutowie,przejechalem do niego prawie 400 km,fajnie by było gdyby te blaszki trafiły,do museum w srodku obozu.Bo mało tam fantów.
fuks_ag Napisano 18 Marzec 2014 Napisano 18 Marzec 2014 mało fantów?? Byłem, widziałem, a co ujrzałem pozostanie mi na zawsze w pamięci-brak słów na opisanie bestialstwa niemieckiego. Są i fanty całe stosy....
Ułan23 Napisano 16 Maj 2014 Napisano 16 Maj 2014 Tak,tak są rowniez tego nie zapomne.Chodziło mi o inne rzeczy typu jak te niesmiertelniki.Tam sie człowiek dziwnie czuje ze swiadomoscia co tam sie dzialo,bylem tam jako wolny czlowiek i takie uczucie.Ludzie którzy tam zyli i gineli przezyli piekło na ziemi.
HASAG40 Napisano 18 Marzec 2014 Autor Napisano 18 Marzec 2014 witam nikt nie ma żadnych pomysłów?może to poprostu niedobita blacha?wyszło 5szt więc napewno nie był to jakiś wytwór tylko blachy do nadania
bjar_1 Napisano 18 Marzec 2014 Napisano 18 Marzec 2014 Ja widziałem tylko 1 blachę z KL-Stutthof, tyle że była raczej ona kogoś z komendantury obozu (Kdtr" itp.), może załoga miała coś w tym stylu?
HASAG40 Napisano 18 Marzec 2014 Autor Napisano 18 Marzec 2014 własnie ja widziałem kilka sztuk i wszystkie były opisane" a na tej nie ma nic tylko napis i numer wszystkie numery niskie 15,17,11,18,14 kolega ma je wszystkie w domu posiada także właśnie wspomnianą przez ciebie bjar blaszkę lub podobną ale komendantury chyba to była?ja w tym miejscu trafiłem 4 blaszki ochotników które niedawno pokazywałem
Pytanie
HASAG40
dzisiaj koledze wyszło 5szt.takich blaszek na mierzeji oczywiście niedaleko obozu w sztutowie tylko ciekawi mnie dlaczego nie ma nic więcej tylko te napisy czyżby to pracowników nie związanych z wojskiem tylko jacyś cywilni?
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.