Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet Gras żandarmerii francuskiej???

Moryson

Pytanie

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Co nie zmienia faktu iz nie jest to bagnet do kb zandarmerii pieszej a lecz do kb piechoty.

Do Carabine de Gendarmerie a pied" byl bagnet jataganowy, zarowno do wersji 1866, 1866/74 jak i 1866/74 M80.

Ww karabinek: http://armesfrancaises.free.fr/Car%20de%20gend%20a%20pied%20GRAS%20Mle%201874%20M80.html
Napisano
Kol. Zukuri - piszesz: Pętle na pas – mosiężne. W żabce Chassepota da się ją odpiąć od pętli, w żabce Grasa mosiężna pętla przynitowana jest do skóry."
Tutaj jest odpinana
Napisano
Nie wiem.

Opcja 1: wydano żandarmom bagnety Gras (z karabinami piechoty 11mm lub konwersja do 8mm)- zwróćmy uwagę na daty, dobrze po 2 wojnie, czyli bagnety do broni już przestarzałej, bardziej efekt reprezentacyjny.

Opcja 2: jest to żaba do bagnetu do Carabine d' gendarmerie Mle 1890

Opcja 3: obie powyższe prawdziwe

Opcja 4: w którymś momencie podmieniono żandarmom bagnety 1866 na 1874 (na pewno po 1914, jako mam zdjęcia w gazecie wydanej w 1915 roku, z bagnetami 1866)
Napisano
Zgadza się. Na aukcji jest model żabki z ozdobnymi przetłoczeniami. Moja do Chassepota wygląda identycznie, choć jest szersza.
Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Ech ... jak się zmienia coś, co się wcześniej napisało to czasem wychodzi bełkot ...
Napisałem „Mam te żabki i nie uważam, że nie są falsami:”....

Chciałem napisać, że: mam te żabki i nie uważam, BY BYŁY one falsami ...
Napisano
Koledze chyba zależy na ocenie, bo widziałem, że jest do kupienia za okrągłe 2 tysiące, bo sprzedawany jako rzadka wersja. Taka historia (o żandarmerii) podnosi wartość fantów, ale raczej tam, gdzie mamy do czynienia z ewidentnie różniącą się odmianą bagnetu np. wz. 1886.
Napisano
Niby dlaczego żandarmeria?

Do karabinu żandarmerii pozostawiono bagnet chasspota, były to karabiny chassepot zmienione na amunicje scalona 1866/74, czyli już pod nazwą gras.

Na zdjęciach z 1914 roku widać żandarmerię - mają bagnety jataganowe i rewolwery.
Napisano
Dodam jeszcze, że mam tą zabkę opisaną w katalogu, i pochwy Chassepota w żaden sposób nie da się w nią wepchnąc - zabka na nia jest zbyt ciasna.

Pozdrawiam,
Piotr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie