viator01 Napisano 5 Marzec 2014 Napisano 5 Marzec 2014 Vorläufige Bescheinigung to może oznaczać zaświadczenie tymczasowe (albo wstępne).Niestety pierwszy raz widzę taki dokument, więc by się lepsze fotografie przydały (możesz podzielić na dwie np.), bo jak powiększam, to piksele widzę zamiast liter a wzrok już nie ten.I błagam - daj w poziomym położeniu :)
viator01 Napisano 14 Marzec 2014 Napisano 14 Marzec 2014 Nie bardzo wiem w jakim celu jest wystawiane to zaświadczenie, ale jest ono prawdopodobnie potwierdzeniem objęcia człowieka, którego dane są wpisane ubezpieczeniem społecznym.Znajduje się tam pieczęć kopalni Mathias Stinnes w Karnap oraz nagłówek Allgemeinen Knappschafts-verein zu Bochum, czyli związku górników w Bochum. Wydaje mi się, że jest to tzw. spółka bracka, która zajmowała się właśnie sprawami zabezpieczenia górników w czasie choroby lub na wypadek inwalidztwa.
a_buk Napisano 18 Marzec 2014 Autor Napisano 18 Marzec 2014 Dzięki za wyjaśnienie. A czego może dotyczyć wpisana data 31.1. 1920?
viator01 Napisano 18 Marzec 2014 Napisano 18 Marzec 2014 To jest data ostatniej przepracowanej zmiany (szychty)
a_buk Napisano 12 Marzec 2014 Autor Napisano 12 Marzec 2014 Podbijam temat i ponawiam prośbę o przetłumaczenie
a_buk Napisano 5 Marzec 2014 Autor Napisano 5 Marzec 2014 Pewnie znowu się narażę moderatorowi, ale nie potrafię tu załączyć bardziej czytelnej fotki. Dlatego umieszczam tu link do fotki w lepszej jakości.https://imagizer.imageshack.us/v2/251x346q90/827/53xu.jpgJeśli moderator pomoże mi nauczyć się jak na forum umieścić dostatecznie czytelną fotkę to chętnie się dostosuję do jego uwag dotyczących zamieszczania fotek na serwer odkrywcy
a_buk Napisano 5 Marzec 2014 Autor Napisano 5 Marzec 2014 http://imageshack.com/a/img827/8460/53xu.jpg
Pytanie
a_buk
Jak w temacie. Z góry dziękuję
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.