ziarno78 Napisano 3 Marzec 2014 Autor Napisano 3 Marzec 2014 Proszę o pomoc !!Kubek emaliowany o pojemności ok 150 mlna nim wizerunek pruskiego oficera który na czapce ma trupią czaskę typową dla formacji SS...Proszę o info jaka formacja nosiła wcześniej taką czaszkę
HU13ERT Napisano 3 Marzec 2014 Napisano 3 Marzec 2014 Ten pan to akurat Fryderyk Wilhelm Wiktor August I w czapce 1 Pułku Huzarów Lejbgwardii. Takie same czaszki nosił też 2 Pułk.Pozdrawiam.H.
Kriczer Napisano 3 Marzec 2014 Napisano 3 Marzec 2014 a ja tam czaszkę huzarską widzę i kurteczkę nie żadne SS...
ziarno78 Napisano 3 Marzec 2014 Autor Napisano 3 Marzec 2014 ok dzięki panowie,wiedziałem że nie jest to nic związanego z formacją SS tylko głównie nurtowało mnie pytanie jak formacja wczesniej nosiła czaszki na czapkach.dziękuję za pomoc
Korabkow Napisano 4 Marzec 2014 Napisano 4 Marzec 2014 Leib-Garde Husaren Regiment był jeden i stacjonował w Poczdamie i nie miał czaszki na czapce.Natomiast następca tronu Wilhelm był dowódcą 1 Leib-Husaren Regimentu ,który stacjonował w Gdańsku,tak samo jak 2 Leib-Husaren Regiment Konigin Victoria von Preussen i te pułki miały na czapkach i futrzanych kołpakach czaszkę.Był jeszcze 17 regiment huzarów ale czaszka była innego wzoru.
HU13ERT Napisano 4 Marzec 2014 Napisano 4 Marzec 2014 Tak masz rację.Rozpędziłem się z tym lejb i gwardią.
Pytanie
ziarno78
Proszę o pomoc !!Kubek emaliowany o pojemności ok 150 mlna nim wizerunek pruskiego oficera który na czapce ma trupią czaskę typową dla formacji SS...Proszę o info jaka formacja nosiła wcześniej taką czaszkę
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.