Gość Napisano 8 Sierpień 2002 Napisano 8 Sierpień 2002 W latach 60- tych sluzylem" w wojsku na Babich Dolach tam tez wraz z kolega zolnierzem odkrylismy przez przypadek zamaskowany wlaz do niemieckiego bunkra. Bylo tam duzo skrzyn z roznymi papierami a w jednej ze skrzyn znalezlismy zlote monety. Pieniadze te okazyly sie dollarami zlotymi $20 robionymi przed 1850 roku. Od wielulat mieszkam juz w USA.bow, mimo podeszlego juz wieku rzymam sie dobrze" i czesto wspominam Babie Doly jakozlote Eldorado ktore calkowicie zmienilo tor mojego zycia. Moje kolega umarl pare lat temu ..przysieglismy ze tajemnice wezmiemy do grobu..ale pomyslalem niech chlopaki wiedza ze warto szukac..i niech wiedza ze jest jeszcze duzo ajemnic" przed nimi ..chocby ten bunkier na Babich Dolach. W latach 90-tych bylem na Babich - Dolach ale wlazu nie otworzylem ..niech bedzie..niechczeka na odkrywce. Powodzenia zycze dla wszystkich odkrywcow!
Gość Napisano 8 Sierpień 2002 Napisano 8 Sierpień 2002 Babie Doly :)))Tam jest wiele wiecej tajemnic ,Ty miales szczescie bo znalzles zlote monety ,ja wyciagalem mnustwo broni ale duza czesc tego zostala tam lezec w bunkrach do dzisiaj laczy nas jedno oboje mieszkamy na obczyznie .Szukam kogos z trojmiasta co sie interesuje tymi sprawami,moze skorzysta :)))))
JackP Napisano 8 Sierpień 2002 Napisano 8 Sierpień 2002 Jeżeli macie jakieś ciekawe namiary na coś w Babich Dołach dajcie znać.Niestety większość bunkrów okopów jest już przetrzepana ale teren jest ciekawy może faktycznie coś jeszcze jest
Gość Napisano 8 Sierpień 2002 Napisano 8 Sierpień 2002 Pozwólcie że się dołączę. Nie znam za dobrze tamtych okolic, więc gdyby ktoś wprowadził mnie w temat co to były Babie Góry i dlaczego jest tam tak dużo bunkrów, żelastwa itp., to byłbym wdzięczny. Tak dla zwykłej ludzkiekj ciekawości historii. Moze byc na forum lub na priva. Pozdrawiam
Gość Napisano 8 Sierpień 2002 Napisano 8 Sierpień 2002 tak, i zostawiłem skrzynię z monetami i inne szpeje moim nastepcom., ..cha,cha. Ktoś robi sobie żarty, nie dajcie się nabrać !!
Gość Napisano 8 Sierpień 2002 Napisano 8 Sierpień 2002 Ktos sobie robi zarty nie dajcie sie nabrac"Jesli jestes trojmiasta mozesz zaraz sprawdzic czy sobie robie zarty!!! tym czym Wy sie zajmujecie teraz ,ja zajmowalem sie przed 30 laty.Nie jest to zloto naturalnie.Zostawilem tu juz jedna info ale jakos nikt nie okazal zainteresowania ,wejdz sobie na forum na str 21Redlowo" i poczytaj ,porownaj daty .To bedziesz wiedzial czy robie sobie zarty.Ale musisz byc z trojmiasta albo je dobrze znac !!!
Gość Napisano 8 Sierpień 2002 Napisano 8 Sierpień 2002 Dowództwo Babich Dołów niestety bardzo sparzyło" się na zaufaniu do pewnej znanej wam P. redaktor. Po wizycie w B.D. opisała wszystko nieco koloryzując. Żeby było weselej zacytowała dowódcę z nazwiska i imienia. Wątpię czy uda się komuś namówić tego człowieka na ponowne wpuszczenie ludzi" na teren.
Gość Napisano 10 Listopad 2003 Napisano 10 Listopad 2003 bzdura mieszkam na babich od dziecka i zadnej opowiesci o zlocie nie slyszalem, za to slyszalem historie o kilku niemcach ukrywajacych sie w schronie jeszcze przez wiele lat po wojnie,bron, amunicja, elementy umundurowania itp owszem ale zlota nie ma, zwiedzilem wszystkie bunkryi zakamarki
1AIR1 Napisano 10 Listopad 2003 Napisano 10 Listopad 2003 No i Pani Redaktor znowu narobiła..........k..pę.
szary Napisano 27 Listopad 2007 Napisano 27 Listopad 2007 W latach 80 kroazyly legendy o tzw szpitalu znajdujacym sie zachod od Babich Dolow .Nie bardzo wierzylem w tego typu historie .Dopiero kilka lat temu spotkalem kogos , prowadzil poszukiwania w tzw szpitalu .Podobno byl skladal sie on z kilku poziomow ? Czy to prawda ? Chodzilismy po tych okolicach znajdowalismy oczywiscie ruru od pancefaustow (60)W nieopodal lotniska trafialy sie oczywiscie luski i inne resztki ? Czy ktos prowadzil jakiekolwiek poszukiwania od strony Redy ? I penetrowal oslawiony szpital , ktory podobno w dwoch kondygnacjach byl zalany woda ? Ludzie z ktorymi rozmawialem na ten temat podobno wyciagali tam ciekawe rzecy jeszcze w latach 70 ? Co do bunkrow na tych terenach mam malo informacji wiem ze glownie byly zamykane przez wojsko przeksztalcane na magazyny o Histori zasypanych niemcach slyszalo sie wiele w roznych wersjach od starych Gdynian jedyne co udalo mi sie zanlezdz na necie to artykul o odnalezieniu 1948 roku dwoch zolnierzy Wermchtu jeden z nich zmarl zarazpo opuszczeniu ciemnicyNatomiast drugi zostal przewieziony do szpitala miejskiego w Gdyni .Teren oksywia byl zawsze dosc intrygujacy wiekszosc budowli obronnych zostala przeksztalcona na rozne obiekty . Prowadzilem tam male poszukiwania , ale zanjdowalo sie tam glownie tzw drobnice czasem wpadlo troche lusek , i troche medali w rejonie oksywia wygladalo to na tzw smietniki gdzie po 1945 roku wojsko oczyszczajac te obiekty zrzucalo zbedne wowczas rzeczy ze skarpy swidczyla o tym duza ilosc guzikow , butelek fiolek od lekarstw , pojemniczkow z proszkiem do czyszczenia masek ect Czy ktos prowadzil jakies badaniaw rejonie oksywie ? np w okolicach zbiornikow paliwowych ?Krzysiek
bruner0 Napisano 27 Listopad 2007 Napisano 27 Listopad 2007 Pytanie do moderatora: Czy na forum można się zalogować bez podania nicku?Coś mnie wania" ta tajemnica?
kopacz18 Napisano 27 Listopad 2007 Napisano 27 Listopad 2007 hehe- bruner0 - czyżbyś rozwikłał kolejną z zagadek historii :)Pozdrawiam!
jaco25 Napisano 27 Listopad 2007 Napisano 27 Listopad 2007 witam,naprawde niektórzy z nas mineli się z powołaniem,powinni pisać bajki!chętnie bym je czytał swemu dziecku na dobranoc
bruner0 Napisano 27 Listopad 2007 Napisano 27 Listopad 2007 Kopacz albo ja się źle wyraziłem albo ty mnie nie zrozumiałeśChodzi mi o to czy rejestrując się na forum można nie wpisać nic w nazwie użytkownika?
bruner0 Napisano 27 Listopad 2007 Napisano 27 Listopad 2007 hehehe teraz dopiero zobaczyłem,że ten wątek jest tak stary jak historia koła, a jakiej baby tam nie było w tych dołach :))))
Bocian Napisano 28 Listopad 2007 Napisano 28 Listopad 2007 Aktualnie nie można, to były początki działania forum.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.