Skocz do zawartości
  • 0

Wahadło albo ciężarek? Żeliwny z wzorkami

szymii5

Pytanie

Napisano

Witam
Proszę o pomoc w identyfikacji, część chyba żeliwna,ciężka, wygląda jak jakieś wahadło?, na górnej części są jakieś wzorki, a na dole jakby otwór tylko że zardzewiały, ktoś wie może jak by to można było wyczyścić? Myślałem że to jakaś część z urządzenia rolnego no ale po co ktoś by tam wzorki robił... wysokość 20cm szerokość 17,5cm
Pozdrawiam

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A może ozdoba jakaś?
Przypomina mjölnir trochę, choć ja mam na tym punkcie lekką obsesję, więc się nie sugeruj :p

Nie da rady jakoś wyczyścić? odrdzewiacz z kwasem fosforowym (fosol)mógłby zniszczyć, ale może cola, powinna odrobinę rdzy usunąć i może więcej zdobień się pokaże i się coś wymyśli :)
Motyw mi coś przypomina, ale nie wiem co, ale znajomo wygląda.
Napisano

Witam
Proszę o pomoc w identyfikacji, część chyba żeliwna,ciężka, wygląda jak jakieś wahadło?, na górnej części są jakieś wzorki, a na dole jakby otwór tylko że zardzewiały, ktoś wie może jak by to można było wyczyścić? Myślałem że to jakaś część z urządzenia rolnego no ale po co ktoś by tam wzorki robił... wysokość 20cm szerokość 17,5cm
Pozdrawiam

Napisano
Wiem już, to jest młotek.
A konkretniej młotek, który wraz z tzw babką(takie małe kowadło, wbijane w pniak) służy do klepania kosy, takiego samego nie znalazłem w internecie, choć jest masa podobnych, za to u znajomego na wsi wisi niemal identyczny(pomijająć te wzorki) w stodole - może ten po prostu wyszedł spod ręki kowala-artysty? :)
Albo po prostu ten młotek jest starszy, wiem, że dawniej ozdabianie narzędzi było nie taką znowu rzadką praktyką, widziałem np zdobione kowadło, z podobnym zresztą zdobieni, co ten młotek.

P.s. za archeologię bym przeprosił, ale w końcu to odkrywca ;p
Napisano
Pierwsze skojarzenie zasuwka od żelazka.

http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=726439#1648742
http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=660018#928518
Napisano
Tylko że z tego co widziałem w tych linkach te zasuwki są raczej prostokątne i dość cienkie, u mnie grubość tego elementu na górze to ok 2cm no i nie jest prostokątne...
Jakieś inne pomysły?
Napisano
Nie ma nikt więcej żadnego pomysłu...? Może jeśli to pomoże dodam że przedmiot wykopany na polu w pobliżu domu, wokół było dużo żelaznych przedmiotów, pilniki, duże gwoździe, jakieś zawiasy , jakby kiedyś był tam jakiś warsztacik mały...
Na tym polu znajdywałem też krajcary Austriackie z XVII w.
Pozdrawiam
Napisano
a na dole nie ma czasami otworu mocującego , dół jest jakby wypłaszczony i pośrodku chyba jest zarośnięty rdzą otwór?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie