Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet Gras

ARQ

Pytanie

Napisano

Kupiłem taką modyfikację bagnetu od Grasa, proszę o jakieś dokładne informacje na temat tej modyfikacji oraz czy cena 200zł za taki bagnet jest rozsądna

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wygląda na konwersję do Gew88
Otwór - wydaje mi się, że widzę pęknięcie w głowni. Prawdopodobnie jest to domowy sposób aprawy" - dzięki otworowi ono dalej nie postępuje, ale bagnet stracił na wartości. Cena wg mnie zdecydowanie za wysoka jeśli bez pochwy. Już za około 150 zł możesz mieć oryginalny francuski.
Napisano

Dzieki kolego już znalazłem miedzy czasie taką sama modyfikację na zagranicznej aukcji kolekcjonerskiej tylko w nieco lepszym stanie za 585 euro, pekniecia nie ma na głowni :)
fotka z tej strony, tak jak piszesz modyfikacja do gew88, ostatnio na aledrogo poszła w gorszym stanie za 600

Napisano
Tutaj na cenę ma wpływ ten otwór - niestety mocno obniża wartość (chociaż na pewno dałoby się coś z tym zrobić u profesjonalisty, ale wtedy dostaniesz pewnie taką samą kwotę).
Co do Allegro, to nie jest to wymierne (ostatnio ceny zwariowały i są mocno przewartościowane - chyba przez modę na takie fanty kupowane przez osoby, które nie mają pojęcia co biorą).
Z tym pęknięciem, to może mi się wydawało - ale dałbym głowę, że jest na Twoim zdjęciu delikatne w stronę grzbietu głowni. Spróbuj delikatnie podczyścić, żeby mieć pewność.
Napisano
A z modyfikacjami trzeba uważać - są specjaliści, którzy je sami robią dla podbicia ceny. Jakby ten nie miał tej dziury, to cena byłaby niezła.
Napisano
ta zagraniczna aukcja to pewnie egun ,ale tam ceny przekraczaja jakiekolwiek przyjęte normy ,kartofle mają po prostu za dużo eurasów ,ale zawsze możesz tam upłynnić zysk murowany :)
Napisano

Na fotce zaznaczyłem miejsce, gdzie wydawało mi się, że widzę jakąś rysę (ale może to tylko powierzchniowe). Ale sprzeczał się nie będę, bo sam na pewno widzisz lepiej.

Napisano
nie nie egun bo to znam i tam jest kosmos, a ceny na tej aukcji porównywałem do cen naszych i np. zwykły Gras z pochwą 80-150euro. Kolego viator bagnetów francuskich to juz trochę mam na scianach i ceny to ja znam dość (niestety) dobrze ale nie spotkałem tej modyfikacji na sprzedaż u nas i stąd moje watpliwości. Druga sprawa to jak ktoś mi pisze że oryginał moge mieć za 150zł Grasa to chyba ma na mysli jakis zjechany szrot bez graweki wytwórcy i puncowań kontrolnych. Kupiłem ostatnio Grasa za 250zł na którym jest 12 punc odbioru czy to też za dużo?? :)
Napisano
Czy za dużo to nie wiem - o tym klient decyduje. Jak mamy porównywać niezły stan z licznymi puncami z bagnetem z dziurawą głownią, to donikąd nie dojdziemy.
Ostatnio załatwiałem koledze naprawę głowni i musiał zapłacić 350 zł z przesyłką (prawda, że śladu prawie nie widać i chyba warto było).
Napisano
Co do napraw to zależy kiedy była wykonana, jeżeli w epoce to przedmiot nie traci na wartosci bo ze sposobu naprawy mozesz wydobyć parę informacji, naprawa w obecnych czasach z zastosowaniem technik uzywanych w okresie uzytkowania przedmiotu oraz naprawa przy uzyciu obecnie uzywanych metod...
350zł naprawa głowni hmm jakimi metodami?
Napisano
no i widać ze za flaszkę ale w tym przypadku to raczej więcej nie było warto ,ale ja poproszę nazwę tej zagranicznej aukcji chętnie bobuszuje ,a co do tematu to chyba został wyczerpany
a kasa to sprawa indywidualna co dla kogo ile warte
pozdro
Napisano
Ja jestem ciekaw od czego ta głownia bo jak od bagnetu to chyba musiał być Kropatschek że prawie nie widac :)
Napisano
Ładnie i tanio. W przypadku szabli kolegi był zeszlifowany kawałek głowni i trzeba było go dorobić. Całość została skuta, a głownia poddana pełnej obróbce termicznej - stąd cena. Ale to już dyskusja na inne miejsce.
A wracając do Twojego bagnetu - u nas bardzo rzadko występuje taka modyfikacja w sprzedaży i chyba stąd spore ceny.
Ostatnio widziałem przywiezionego z wysp za niecałe 120 funtów z niezgodną pochwą, więc cena będzie wypadkową popytu i podaży, co też zależy od czasu.
Znalazłem też holenderską stronę z podaną przez Ciebie ceną. Ciekawe czy rzeczywiście za tyle sprzedają?
Napisano
No zależy kto co kolekcjonuje, bo jednego zadowoli bagnet po przejsciach, niezgodny itd. a drugi zapłaci daną kwotę za puncowania odbioru czy rzadkiego producenta, zgodne nr w stanie mint. Często polscy kolekcjonerzy sprzedaja swoje bagnety i nie mówię tutaj o handlarzach ani o allegro i ceny są podobne
Napisano
A co do tego za 120funtów to ostatnio kolega przywiózł z Niemiec bagnet lebel skracany zgodny w oksydzie, ks98 zgodny Mauser 95 Chile i wszystko poszło za 500zł a kolekcjoner się cieszył jak dziecko
Napisano
Mietek myślałem o tym ale zawieszenie przy scianie byłoby trudne chyba że na długim gwoździu :) a prościej było by powiesić za hak, ale kto wie...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie