wz71 Napisano 8 Luty 2014 Autor Napisano 8 Luty 2014 Witam. Prosze o info na temat bagneciku i pochewki. Nie jest to komplet. Bgnet silnie namagnesowany. Wyglada na nieobrobiony tzn. niezamontownay zamek.
wz71 Napisano 8 Luty 2014 Autor Napisano 8 Luty 2014 Zastanawiaja mnie bicia na grzbiecie glowni sa 3 ale nieczytelne i czy morzliwe ze jest to odpad produkcyjny
wz71 Napisano 9 Luty 2014 Autor Napisano 9 Luty 2014 Jesli chodzi o inne produkty tej firmy.Nie wiem czy na potrzeby armi.
zukuri Napisano 9 Luty 2014 Napisano 9 Luty 2014 Pochwa jest od austro-węgierskiego noża okopowego:http://bajo.cz.sweb.cz/sklad_1/r-u_nuz1917_2.pdfPozdrawiam, Piotr
wz71 Napisano 9 Luty 2014 Autor Napisano 9 Luty 2014 Jezu ale dalem ciala.Ile taki komplet jest wart/\\
Kriczer Napisano 9 Luty 2014 Napisano 9 Luty 2014 na grzebiecie mi to wygląda na bicia odbioru czyli rok powinien być tylko nie czytelne
viator01 Napisano 9 Luty 2014 Napisano 9 Luty 2014 Producent tego bagnetu to znany niemiecki producent J A Henckels Zwillingswerk, który wytwarzał nie tylko bagnety.Nie jest to jednak dokładnie bagnet pokazany przez Kriczera, bo ma inaczej obrobioną rękojeść przy jelcu (którego nie ma). Jest ona podobna w tym miejscu do tej z bagnetów wz. 98/05, jednak głowica ma zupełnie inny (nowy) kształt. Zatem albo nie została jeszcze obrobiona (nie został wyfrezowany rowek i otwór pod zaczep).Przypomina mi to trochę półprodukt rzadko występującego bagnetu prywatnego mającego rękojeść jak w liściu (ale z nieco mniejszym jelcem) i głownię jak w późniejszych bagnetach wz. 1884/98.Piszesz też o innych biciach, ale na Twoich fotkach ich nie widać.
viator01 Napisano 9 Luty 2014 Napisano 9 Luty 2014 Ciekawe jest to, że bagnet wygląda jakby miał już nabite inicjał cesarza, rok produkcji i nawet odbiór, a nie jest ukończony.
wz71 Napisano 9 Luty 2014 Autor Napisano 9 Luty 2014 Inicjaly owszem ale rok produkcji juz niekoniecznie
wz71 Napisano 9 Luty 2014 Autor Napisano 9 Luty 2014 Na rekojesci jest B naszczycie glowni dwa bicia nieczytelne postaram sie zrobic zdiecia
Kriczer Napisano 9 Luty 2014 Napisano 9 Luty 2014 może on miał być przerabiany/ remontowany w fabryce i nie dokończyli go
wz71 Napisano 9 Luty 2014 Autor Napisano 9 Luty 2014 Czy ktos orientuje sie w cenie[ok]takiego A W noza okopowego
wz71 Napisano 10 Luty 2014 Autor Napisano 10 Luty 2014 Dzieki wielkie.Noz AW moglem miec za 50 zeta tylko durny zawachalem sie
Kriczer Napisano 10 Luty 2014 Napisano 10 Luty 2014 bagnety remontowano z tego co wiem tutaj przykłąd fabrycznego usuwania piły z liści także może tak jak viator piszę bagnet miał być paradny, tyle że może kombinowali coś z głownią od 84/98 co by tłumaczyły bicia odbioru ale to tylko luźna teorie jest
viator01 Napisano 10 Luty 2014 Napisano 10 Luty 2014 Taki nóż okopowy z pochwą w średnim stanie zachowania widziałem ostatnio za 200 zł.Co do tej dziwnej chimery (bagnetu), to znalazłem wreszcie taki, jaki widziałem w książce (nie mam niestety Viala bo nie było mnie stać na 1000 zł - miałem tylko pożyczoną do ID). Znajdziesz w połowie strony paradny, który ma najwięcej cech wspólnych http://www.bayonets.pl/index.php/modele/niemcyAle problem - jeśli Twój miałby być paradnym, to raczej nie mają wielkiego sensu bicia na głowni (poza producentem). U Ciebie nie do końca taka głowica jak w tym ze strony (może nie została dokończona). Jednak bagnet paradny/prywatny miałby uzasadnienie, bo nie trzeba byłoby się trzymać jakiegoś konkretnego wzoru.Inna interpretacja - może to bagnet zastępczy nie obrobiony do końca (bo nie ma otworów do montażu okładzin). Było ich sporo (wykonywane z różnych swoich i zdobycznych głowni) - tutaj przykłady:http://www.old-smithy.info/bayonets/German%20Ersatz.htm
Pytanie
wz71
Witam. Prosze o info na temat bagneciku i pochewki. Nie jest to komplet. Bgnet silnie namagnesowany. Wyglada na nieobrobiony tzn. niezamontownay zamek.
46 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.