Skocz do zawartości
  • 0

bagnet i pochwa

wz71

Pytanie

Napisano

Witam. Prosze o info na temat bagneciku i pochewki. Nie jest to komplet. Bgnet silnie namagnesowany. Wyglada na nieobrobiony tzn. niezamontownay zamek.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zastanawiaja mnie bicia na grzbiecie glowni sa 3 ale nieczytelne i czy morzliwe ze jest to odpad produkcyjny
Napisano
Producent tego bagnetu to znany niemiecki producent J A Henckels Zwillingswerk, który wytwarzał nie tylko bagnety.
Nie jest to jednak dokładnie bagnet pokazany przez Kriczera, bo ma inaczej obrobioną rękojeść przy jelcu (którego nie ma). Jest ona podobna w tym miejscu do tej z bagnetów wz. 98/05, jednak głowica ma zupełnie inny (nowy) kształt. Zatem albo nie została jeszcze obrobiona (nie został wyfrezowany rowek i otwór pod zaczep).
Przypomina mi to trochę półprodukt rzadko występującego bagnetu prywatnego mającego rękojeść jak w liściu (ale z nieco mniejszym jelcem) i głownię jak w późniejszych bagnetach wz. 1884/98.
Piszesz też o innych biciach, ale na Twoich fotkach ich nie widać.
Napisano
bagnety remontowano z tego co wiem tutaj przykłąd fabrycznego usuwania piły z liści także może tak jak viator piszę bagnet miał być paradny, tyle że może kombinowali coś z głownią od 84/98 co by tłumaczyły bicia odbioru ale to tylko luźna teorie jest
Napisano
Taki nóż okopowy z pochwą w średnim stanie zachowania widziałem ostatnio za 200 zł.
Co do tej dziwnej chimery (bagnetu), to znalazłem wreszcie taki, jaki widziałem w książce (nie mam niestety Viala bo nie było mnie stać na 1000 zł - miałem tylko pożyczoną do ID). Znajdziesz w połowie strony paradny, który ma najwięcej cech wspólnych http://www.bayonets.pl/index.php/modele/niemcy
Ale problem - jeśli Twój miałby być paradnym, to raczej nie mają wielkiego sensu bicia na głowni (poza producentem). U Ciebie nie do końca taka głowica jak w tym ze strony (może nie została dokończona). Jednak bagnet paradny/prywatny miałby uzasadnienie, bo nie trzeba byłoby się trzymać jakiegoś konkretnego wzoru.
Inna interpretacja - może to bagnet zastępczy nie obrobiony do końca (bo nie ma otworów do montażu okładzin). Było ich sporo (wykonywane z różnych swoich i zdobycznych głowni) - tutaj przykłady:
http://www.old-smithy.info/bayonets/German%20Ersatz.htm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie