kavkaz.rus Napisano 7 Luty 2014 Autor Napisano 7 Luty 2014 Witam , od 30 lat w posiadaniu mojej rodziny jest dom przedwojenny w malej miejscowosci , kiedys byly to prusy wschodnie , problem lezy w tym ze pod czescia budynku jest piwnica a reszta jest jakby zamurowana. tak miejwiecej w polowie budynku jest podpiwniczona reszta nie , zaczelem wiec kuc w scianie i przebilem sie przez cegly . Dalej jest piach z kamieniami a nizej czysty , zrobilem dwie dziury . Nie wiem czy szukac czegos dalej , nie moge nic znalesc na teamt budowy domow poniemieckich , a interesuje mnei co moze tam byc . Czy niemcy podczas budowy takich domow jedno - dwu rodzinnych zostawiali by pol piwnicy zasypanej ?
Swiety82 Napisano 7 Luty 2014 Napisano 7 Luty 2014 W mojej okolicy są w dużej ilości domy dwurodzinne w układzie pół piwnicy podpiwniczone, drugie pół - piach. Domki z lat 30-tych, większość w ten sam deseń. Budowane dla rodzin żołnierzy z Wehrmachtu.
sonicsquad Napisano 8 Luty 2014 Napisano 8 Luty 2014 U mnie ten sam przypadek:http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=701792#1410030
delmak Napisano 8 Luty 2014 Napisano 8 Luty 2014 domy budowano w różny sposób w zależności od potrzeb i gruntu na którym były posadowione. Bardzo często podpiwniczenie było częściowe lub w kształcie litery U", gdzie środek był wypełniony luźnym piaskiem.
Pepsi_Srepsi Napisano 10 Luty 2014 Napisano 10 Luty 2014 Witam,Zgadzam się z przedmówcami, mieszkam w poniemieckim domu z 36' dokładnie i również występuje u mnie sytuacja z podpiwniczeniem jedynie połowy budynku. Na taką wtedy modłę stawiano domki jednorodzinne jak widać, w razie czego przeleć się po strychu, a jeszcze lepiej jakbyś robił ocieplanie poddasza. Wtedy podczas ściągania desek można trafić w razie czego coś. Podczas wchodzenia na poddasze zwróć uwagę na deski przylegające do schodów piętrowych, czy deski nie da się ruszyć itp, bo z autopsji wiem, że często było to używane jako szybki schowek. A najlepiej by było gdybyś z piszczałką przeleciał się na stryszku.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.