Skocz do zawartości
  • 0

Czapka Austro-Węgry

pelikan85

Pytanie

Napisano

Witam.
Mam możliwość kupić taką czapę, ale mam wątpliwość co do jej oryginalności... Czy ktoś mi pomoże zweryfikować oryginalność i identyfikację kto takich czapek używał i w jakich latach?

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czapka niekompletna jest...

Wyjściowa, oficerska, ale szarży z racji niekompletności chyba nie poznamy...

A Ty leń :-(

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 19:46 05-02-2014
Napisano
a można wiedzieć orientacyjnie ile mogę za nią dać?(koleś chce 1000zł) i czego przy niej brakuje? ja w Austro-Węgrach jestem słaby...
Napisano
Nakrycie głowy Urzędnika Wojskowego K.u.K. około 1910 r. i nic mu nie brakuje.Źródło: katalog Domu Aukcyjnego Dorotheum" nr 33,1966 r.był wystawiony z ceną 2000 szylingów i nie został sprzedany.Miał w komplecie oryginalny kufer.
ps.głos zabieram wtedy kiedy mam na poparcie swojej tezy konkretne źródło.
Napisano
Ten akurat nie miał, bo to urzędnik XII rangi -tak jest w opisie.Natomiast urzędnik V-VIII rangi miał na całej górnej części gęste krótkie pióra.Znalazłem też czapkę generalską jest na niej pęk długich jasnozielonych piór umieszczony na górze i opadają pióra na boki.Czapki bez piór nosili też inni urzędnicy ,nie tylko wojskowi.Jest duże albumowe opracowanie umundurowania austriackiego,ale go nie mam gdyż to nie mój temat zainteresowań,cena 100 euro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie