viator01 Napisano 2 Luty 2014 Napisano 2 Luty 2014 Yetiale zapominasz, że akcja ta właśnie została zawieszona między innymi ze względu na akcje partyzantów.Ruiny getta zostały wybrane jako miejsce egzekucji przez Kutscherę. Nie ma dowodów, że egzekucje te były odwetem za działalność polskiego podziemia.O powstaniu Warszawskim nie ja zacząłem, a mierzi mnie tylko prosta logika, że podziemie to zło, bo jego akcje powodowały reakcję Niemców i dlatego lepiej było nic nie robić, a byłoby miło i spokojnie.
Czlowieksniegu Napisano 2 Luty 2014 Napisano 2 Luty 2014 O PW ja napisałem- od tego momentu masowa eksterminacja wyglądał inaczej... Pamiętaj, że Delegatura sama pisała o wątpliwościach, czy taki sposób walki z Niemcami ma sens i jak długo będzie przez społeczeństwo olerowany".Niemcy, dla odmiany, uznali że idą dobrą drogą, skoro liczba ataków zmniejsza się wraz z rosnącą liczbą egzekucji- vide raporty Fischera.PS Zauważ, że na przerwę w Akcji Werwolf wpływ miała nie tylko partyzantka, ale również sytuacja po Kursku. W pewien sposób naczynia połączone- żeby A.Werwolf miała rację bytu, potrzebne były niebagatelne siły wojska i policji... Siły, które bardziej były potrzebne -set km dalej na wschód. I tu racja- miast paru tys ofiar, bez partyzantki, mogłoby być ich dużo więcej.
szydlo1 Napisano 3 Luty 2014 Napisano 3 Luty 2014 viator01.Piszę o zainteresowaniu mediów tym tematem na dzień dzisiejszy.Bo któremu z psełdo redaktorów jakiego kolwiek portalu nie związanego z tematem chciało by się opisywać całą historie zamachu,dlaczego doszło do wydania wyroku śmierci na kata warszawy co było potem i czemu zginęło tylko 100 zakładników w publicznej egzekucji(co nie robiło na warszawiakach żadnego wrażenia) i 200 w ruinach getta.Poprzez swoją wcześniejszą wypowiedz,miałem na myśli to,że jeśli zgładzono by 500 osób kilka tyś.wyłapano by w ciągu następnych kilku dni i wywieziono do obozów i na roboty,to by było można znowu napisać o błednych decyzjach KG AK,jak to się czyni w przypadku rozpoczęcia PW.pzdr.
viator01 Napisano 3 Luty 2014 Napisano 3 Luty 2014 Teraz rozumiem. Niestety rzeczywiście temat mało chwytliwy dla współczesnych mediów.
szydlo1 Napisano 3 Luty 2014 Napisano 3 Luty 2014 Może nie tyle mało istotny dla mediów co mało atrakcyjny dla odbiorcy.Obecnie młodzież ma taką wiedze jaką wyniosą ze szkoły.A szkoły nie uczą niczego dobrego i nie są w stanie niczym ciekawym zainteresować młodego człowieka.Przykre,ale prawdziwe.
Czlowieksniegu Napisano 3 Luty 2014 Napisano 3 Luty 2014 Szydlo...- byś się zdziwił czytając podręcznik do tzw edukacji ogólnej w szkole podstawowej... I to bez względu czy z materii historii, czy np geografii.
szydlo1 Napisano 3 Luty 2014 Napisano 3 Luty 2014 W tej materii nic już nie jest w stanie mnie zdziwić.Jestemszczęśliwym posiadaczem" wspaniałej młodzieży rocznik 96 (3 szt.pci męskiej)i jednej sztuki pci przeciwnej rocznik 99,i powiem szczerze,że bez szklanej kuli to trudno ogarnąć temat.
markuc324 Napisano 4 Luty 2014 Napisano 4 Luty 2014 To smutne,że tak naprawdę o tym zapomniano. Ma ochotę na wywalenie prosto z mostu co sądzę o mediach. Ale przez szacunek do was powstrzymam się. Pozostaje tylko gorycz :(
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.