KamilŚwieżak Napisano 31 Styczeń 2014 Autor Napisano 31 Styczeń 2014 Witam forumowiczów. Czy, któryś z Was rozpoznaje jakiej produkcji może być ta manierka i w jakim okresie była produkowana? Na początku myślałem, że to niemiec ale teraz mam wątpliwości. Brak sygnatur na manierce jak i na korku.
KamilŚwieżak Napisano 1 Luty 2014 Autor Napisano 1 Luty 2014 Sprawdziłem dokładnie i pojemność to manierki to 1 litr. Co do pokrowca miałeś rację i założyłem go tak jak kazałeś. Pasuje idealnie. Przyglądałem się również 100 razy i ani na manierce ani na korku nie ma sygnatur. Alu nie jest w złym stanie więc wykluczam opcję, że mogłyby być wytarte. Pokrowiec wyprałem i nic mu się nie stało, jest cały. Później płyn do zmiękczania tkanin i jest ok. Na napach od spodu są sygnatury SHB.
kres Napisano 31 Styczeń 2014 Napisano 31 Styczeń 2014 wygląda na niemiecką M31 z tymże w wariancie paramilitarnym/partyjnym.
Tomasz70 Napisano 31 Styczeń 2014 Napisano 31 Styczeń 2014 Generalnie wygląda na manierkę partyjną (NSDAP), SA, HJ lub innej organizacji paramilitarnej III Rzeszy. Na szyjce i korku na pewno są bicia producenta i data produkcji – sprawdź, pokaż.Pokrowiec natomiast wygląda tak, jak te produkowane dla manierek górskich i sanitarnych, ale jeśli manierka ma pojemność 0,7 l (a nie 1 l) i mimo to pokrowiec pasuje (nie jest za duży) to raczej znaczy, że był dedykowany do tego modelu. Sprawdź pojemność manierki - jeśli ma 1 litr a nie 0,7 no to chyba trafiłeś „górala” z dodanymi paskami z innego zestawu. Na pewno pokrowiec jest źle założony – tył na przód (strona ze wzmocnieniem powinna być znajdować się tam gdzie jest wklęsła część manierki).Sprawdź jeszcze w środku pokrowca - na taśmie pod napami powinna być pieczątka producenta.
mietek Napisano 1 Luty 2014 Napisano 1 Luty 2014 Tylko pokrowiec susz zalozony, i powoli, inaczej sie skorczy i mozesz nie dac rady zalozyc spowrotem.
Pytanie
KamilŚwieżak
Witam forumowiczów. Czy, któryś z Was rozpoznaje jakiej produkcji może być ta manierka i w jakim okresie była produkowana? Na początku myślałem, że to niemiec ale teraz mam wątpliwości. Brak sygnatur na manierce jak i na korku.
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.