Skocz do zawartości
  • 0

Zapalniczki Zippo

johnus31

Pytanie

Napisano

Witam, mam pytanie, czy zapalniczki Zippo są oznaczane od spodu inicjałami K.P? Czy ktoś może pomóc mi w określeniu autentyczności tych dwóch zapalniczek? Jedna z nich jest na pewno stara, druga nie wiem. Dacie radę określić też lata produkcji? ;)

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dobra, dziękuję wszystkim za odpowiedzi, ale czy w ogóle oznaczenie K.P jest podróbą Zippo czy to w ogóle całkiem inna firma? Skoro moje zapalniczki to podróbki Zippo, to po co ktoś umieścił sygnowanie K.P, jeżeli na Zippo tego nie ma?
Napisano

Fotka mojego oryginalnego wkładu. Każda Zippo ma datowania oraz ostrzeżenie przed dziećmi. http://www.sparksoftimevintagelighters.com/uploads/8/5/2/0/8520993/3103236.jpg?695 Zapraszam na ogólnopolskie forum Zippo. Pozdrawiam.

Napisano
Dodam tak od siebie, nie licz na to, że to druga wojna. Wtedy nie robiono podróbek, a oryginały z epoki nie chodzą taniej niż 300 dolarów. Moi koledzy po fachu mają coś czasem w granicach 500zł. Swoją drogą...od kiedy tu jestem na forum to czekam, aż ktoś się pochwali/da do ID Zippo z epoki...
Napisano
Nie wiem,czy to ma związek z tą akurat zapalniczką,ale w Innsbrucku od 1972 roku działa firma K.P Plattner,która jest importerem zapalniczek m.in. z USA.Szukaj może w tym kierunku.
Napisano
Moim zdaniem wszystko co wygląda jak Zippo jest ewidentnym zgapianiem i robieniem chamstwa, ponieważ Zippo ma patent na swoje produkty o ile to ważne. W Twoim przypadku to jak wyprodukować w swojej garażowej firmie model BMW i nazwać go swoimi inicjałami. A później inni będą pytać czy to podróba czy inna firma.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie