Skocz do zawartości
  • 0

Pruski tasak

diakon89

Pytanie

Napisano

Witam wszystkich! ostatnio w moje rece trafił tasak pruski, chyba m 1715 ( z tego co wyczytałem w necie) Na rękojeści jest sygnatura, prosze o pomoc w jej rozszyfrowaniu. No i pytanie ile taki tasak jest wart :)?

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W zasadzie wszystkie te tasaki, aż do M1816 były określane jako M1715. Od latach 40-tych XVIII w. występowały już wersje bez palucha, ale z paluchem także (chociaż trudno to nazwać pierścieniem, raczej krótkim kabłąkiem). Jak uda Ci się odczyścić trochę głownię, to sprawdź te trawienia. Może uda się odczytać monogram na głowni (FRW), podaje też wymiary i wagę. Może uda się dokładniej wydatować.
Napisano

Witam wszystkich! ostatnio w moje rece trafił tasak pruski, chyba m 1715 ( z tego co wyczytałem w necie) Na rękojeści jest sygnatura, prosze o pomoc w jej rozszyfrowaniu. No i pytanie ile taki tasak jest wart :)?

Napisano
Nie widać za bardzo bić, albo musze kupić okulary.
Zobaczyłem 7C XB 1G.I.R? może
7 kompanie X bataillon 1 grenader infantry regiment
7 kompania X batalionu 1 pułku grenadierów
Ale może tam są inne litery, a ja źle odczytałem.
Najlepiej byłoby, jakbyś się trochę wysilił i je przepisał.
Kriczer ma rację - wartość (czy cena rynkowa) fantu zależy przede wszystkim od jego stanu. Daj dobre fotki obu stron.
Napisano
To na pewno będzie 7 kompania 2 batalionu, ale skrót GLP na razie mi nic nie mówi (zresztą wcześniejsze Grenadier_Infanterie-Regiment to też były tylko karkołomne próby, bo do 1 pułku takiego oznaczenia nie stosowano, a Garde-Infanterie-Regiment odnosiło się później do pułków o innych numerach niż 1).
Na pewno jest to oznaczenie jakiegoś pułku i być może numer żołnierza.
Na razie trudno ocenić z tego zdjęcia stan głowni, ale wydaje się mocno skorodowana. W dobrym stanie (strychowym) ten tasak mógłby mieć wartość bez pochwy w okolicach 8 - 10 tysięcy. Ale tak, to pewnie 2-3 (tak na szybko, bo nie widać dobrze stanu).
Napisano
Dzięki za info, głownia faktycznie jest skorodowana, ale mam nadzieje że można to jakoś oczyscic, zaraz za rekojescia widac kawalek zdrowego zelaza i trawione
liscie
Napisano
szczerze powiedziawszy trudno jest wyceniać cokolwiek, allegro rządzi się własnymi prawami tak naprawdę i wycena podana tutaj może odbiegać bardzo daleko od tego co dostaniesz na allegro, chcesz się faktycznie przekonać wystaw fanta takie moje zdanie...
Napisano
Wydaje mi się (tak przynajmniej sądziłem po przeczytaniu pytania), że nie chodzi o sprzedaż, a świadomość wartości tasaka. To, co podałem to kwoty (taż w przeliczeniu z innych walut), jakie były uzyskiwane w transakcjach.
Jednak Kriczer ma rację, że wartość w przypadku sprzedaży zależy od tego kto, komu i w jakich okolicznościach sprzedaje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie