Skocz do zawartości
  • 0

MANIERKI - 2 pytania

MK

Pytanie

Napisano

1. Czy ten typ tak miał, że już od nowości dno było tak wgniecione, żeby mogła stać prosto? Czy to wpływ sił przyrody na nią kiedyś działających? Nie mam porównania, bo w okolicy z polskich rzeczy nic się prawie nie trafia.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

2. Co to za manierka? Polska? Sygnowanie - na manierce MN 36, na nakrętce KCL 37.
Będę po raz kolejny wdzięczny za pomoc
MORO MK

Napisano
Właśnie to mi się nie podobało. Kody literowe weszły w użycie później. Gdyby ktoś rozszyfrował, byłbym wdzięczny. Zresztą nawet gdyby (kody weszły wcześniej), to nie mam takich kodów w żadnym spisie i na necie też nie znalazłem. Musi być to skrót od oznaczenia fabryki.
Co do czteroliterowych to np.
BKIW - Berliner-Karlsruher Industrie Werke, pcdp ale mało ich na grandę.
Napisano
Dzięki za odpowiedzi, dzięki Wam wiem coraz więcej. Małe pytanie odnośnie sygnowania - nie jest ono małymi literami, więc nie jest to KOD wytwórni (jak np. emp czy dou.) ((chyba?)). Jak w takim przypadku dowiedzieć się, kto jest producentem?
Starszy chirurg Pan Wiaczesław <_M_O_R_O_>
Napisano
KCL to na pewno kod producenta. Głównie stosowano małe litery, ale duże też są spotykane. Miałem gdzieś link do fajnej stronki z wytłumaczeniem wielu kodów, ale coś nie mogę go znaleźć...
Rzadko bo rzadko, ale czasami trafiają się też kody dwu- i czteroliterowe.
Napisano
KCL to raczej nie zakodowana nazwa fabryki ,tylko inicjały albo pierwsze litery firmy. Kodowanie literowe zaczęto stosować dopiero w 1940 r. ,a upowszechniło się ono po 1941 roku.
Kody czteroliterowe (jako właściwe kody fabryk ,a nie inicjały jak w tym przypadku) występują bardzo bardzo rzadko...

pzdr

bjar_1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie