Skocz do zawartości
  • 0

bagnet chyba czeski

buli1011

Pytanie

Napisano

wydaje mi się ze to jakiś czeski bagnet.
podejrzewam ze bagnet został przerobiony ale w którym miejscu?
wymiary sa podane w mm a oczko ma 15mm

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Torba,ale ten co pokazałeś na czeskiej stronie to nie jest odwrotka a i kształt rękojeści ma inny- wypukłość,której ten z wątku nie ma.
Napisano
Ten bagnet jednak jest odwrotką, a rękojeść może być spiłowana jeśli ktoś sobie okładki dorobił z wałka, to być może usunął nadmiar metalu. Zobacz czy nie był piłowany.
Napisano
Czy oprócz mnie i autora wątku nikt więcej nie zauważył o co chodzi a mianowicie o to ,że w tym bagnecie jelec jest założony nieprawidłowo.W każdej wersji czy to w odwrotce czy w normalnym położeniu głowni otwór na lufę w jelcu jest umieszczony po tej stronie rękojeści gdzie jest wpust na wsunięcie szyny mocowania bagnetu.
Napisano
Sądząc po zużyciu ten bagnet służył prawdopodobnie jako nóż. Nity są nieco inne niż oryginalne (bo były wypukłe i dobrze widoczne). Na tej fotografii wydaje się, że są spiłowane równo z jelcem. Może to efekt remontu a właściciel sugerował się położeniem ostrza? Możliwe też, że przy takim odwrotnym używaniu było łatwiej go stosować. Tego nie da się już stwierdzić. Buli rzeczywiście pytał o przeróbkę i na tym ona polegała, ale to już napisałeś wcześniej, więc pozostało bez komentarza :)
Napisano
Zauważyli, zauważyli.
Ja jak i pewnie wielu tu ludzi nie ma w zwyczaju klepania po kimś jak papuga. Rzeczą oczywistą i już przez Ciebie Korabkow stwierdzoną było błędne (o 180° ) założenie jelca, następną z kolei jest pomoc w określeniu pochodzenia i wzoru bagnetu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie