buli1011 Napisano 6 Styczeń 2014 Autor Napisano 6 Styczeń 2014 wydaje mi się ze to jakiś czeski bagnet.podejrzewam ze bagnet został przerobiony ale w którym miejscu?wymiary sa podane w mm a oczko ma 15mm
torba5 Napisano 6 Styczeń 2014 Napisano 6 Styczeń 2014 produkcja czeska dla Perutzw odwrotkahttp://bajo.cz.sweb.cz/sklad_1/peru_1935.pdf
Korabkow Napisano 6 Styczeń 2014 Napisano 6 Styczeń 2014 Torba,ale ten co pokazałeś na czeskiej stronie to nie jest odwrotka a i kształt rękojeści ma inny- wypukłość,której ten z wątku nie ma.
buli1011 Napisano 6 Styczeń 2014 Autor Napisano 6 Styczeń 2014 czemu odwrotka?czyli rączka została źle zamocowana (po wojnie)?
Korabkow Napisano 6 Styczeń 2014 Napisano 6 Styczeń 2014 W tym bagnecie jest coś nie tak z jelcem,otwór na dole,to jakaś przeróbka,ale po co? tego nie da się założyć na karabin.
buli1011 Napisano 6 Styczeń 2014 Autor Napisano 6 Styczeń 2014 sam to zauważyłem że ni jak to założyć ale co to było przed przeróbka?
viator01 Napisano 6 Styczeń 2014 Napisano 6 Styczeń 2014 Ten bagnet jednak jest odwrotką, a rękojeść może być spiłowana jeśli ktoś sobie okładki dorobił z wałka, to być może usunął nadmiar metalu. Zobacz czy nie był piłowany.
viator01 Napisano 6 Styczeń 2014 Napisano 6 Styczeń 2014 http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=414582tutaj huk wrzucił materiał, na którym jest taki z zupełnie prostą rękojeścią.
Korabkow Napisano 8 Styczeń 2014 Napisano 8 Styczeń 2014 Czy oprócz mnie i autora wątku nikt więcej nie zauważył o co chodzi a mianowicie o to ,że w tym bagnecie jelec jest założony nieprawidłowo.W każdej wersji czy to w odwrotce czy w normalnym położeniu głowni otwór na lufę w jelcu jest umieszczony po tej stronie rękojeści gdzie jest wpust na wsunięcie szyny mocowania bagnetu.
viator01 Napisano 8 Styczeń 2014 Napisano 8 Styczeń 2014 Sądząc po zużyciu ten bagnet służył prawdopodobnie jako nóż. Nity są nieco inne niż oryginalne (bo były wypukłe i dobrze widoczne). Na tej fotografii wydaje się, że są spiłowane równo z jelcem. Może to efekt remontu a właściciel sugerował się położeniem ostrza? Możliwe też, że przy takim odwrotnym używaniu było łatwiej go stosować. Tego nie da się już stwierdzić. Buli rzeczywiście pytał o przeróbkę i na tym ona polegała, ale to już napisałeś wcześniej, więc pozostało bez komentarza :)
Liwiusz66 Napisano 8 Styczeń 2014 Napisano 8 Styczeń 2014 Zauważyli, zauważyli.Ja jak i pewnie wielu tu ludzi nie ma w zwyczaju klepania po kimś jak papuga. Rzeczą oczywistą i już przez Ciebie Korabkow stwierdzoną było błędne (o 180° ) założenie jelca, następną z kolei jest pomoc w określeniu pochodzenia i wzoru bagnetu.
Pytanie
buli1011
wydaje mi się ze to jakiś czeski bagnet.
podejrzewam ze bagnet został przerobiony ale w którym miejscu?
wymiary sa podane w mm a oczko ma 15mm
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.