snajper-s1 Napisano 3 Styczeń 2014 Autor Napisano 3 Styczeń 2014 Cos więcej? Kontekst raczej przedwojenny, trop a-w..
snajper-s1 Napisano 5 Styczeń 2014 Autor Napisano 5 Styczeń 2014 Nie zastępcza, to równoległa/późniejsza, bogatsza, krótsza wersja?w literaturze jakoś śladów brakmój trop 'ersatzowowści' opieram na samym wykonaniu i fakcie, że dotychczasowe zawsze wychodziły na pobojowiskach wspólnie z bagnetami zastępczymi- ten również
viator01 Napisano 5 Styczeń 2014 Napisano 5 Styczeń 2014 Ja się nie upieram, że to ersatz. Nie ma na to rzeczywiście dowodów. W zasadzie to trzeba dobrze przeczytać dokumenty opisujące wzór, bo może się okazać, że takie też się w nim mieszczą. Przejrzałem nawet fotki jakie mam i takiego nie widziałem. Może być też inna teoria - że to cywilne" wersje używane w armii.pozostaje tylko wiedza, że są wykopywane w polu razem z innymi fantami a-w.Zgadzam się, że dopóki nie znajdzie się dowodów, że wyrób zastępczy to nie ma pewności, a Co do cięć, to mam świadomość, że nie projektowano ich, by przecinać grube bale, ale czekan to uniwersalne narzędzie i czasami używany do rozłupywania lub ciosania drewna, a wtedy to przeszkadza. Od metalowego trzonka też łatwiej odparzenia się robią, a i w zimie się nie sprawdza dobrze.
Liwiusz66 Napisano 5 Styczeń 2014 Napisano 5 Styczeń 2014 Brak na temat regulaminowej, brak i jako zastępczej.„mój trop 'ersatzowowści' opieram na samym wykonaniu i fakcie, że dotychczasowe zawsze wychodziły na pobojowiskach wspólnie z bagnetami zastępczymi- ten również”……….To nie jest regułą i nie można tak tego traktować.
Liwiusz66 Napisano 13 Maj 2016 Napisano 13 Maj 2016 A jednak … koledzy, którzy twierdzili, że to toporek zastępczy mieli rację. Dowód zdjęcie i ……. http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=750607#1850164
Liwiusz66 Napisano 3 Styczeń 2014 Napisano 3 Styczeń 2014 Antonn VichrPrahaZdaje się ze coś koło tego, w pewnych miejscach napis wytarty.
snajper-s1 Napisano 3 Styczeń 2014 Autor Napisano 3 Styczeń 2014 a jakis kontekst co potwierdzi ersatzowatość?:)
Liwiusz66 Napisano 5 Styczeń 2014 Napisano 5 Styczeń 2014 WitamNa pewno czekanik, na pewno I wojenny i rzadko występujący, na pewno Austrowęgierski, to tyle na pewno. Kiedyś na portalu aukcyjnym widziałem w ładnym stanie, częściowo pokryty farbą, produkcji wiedeńskiej.Niestety nie przychylam się do twierdzenia, iż jest to czekan zastępczy. Cechą podstawową sprzętu zastępczego jest uproszczenie produkcji oraz oszczędność materiału i czasu, w wypadku czekana stalowego nie występuje żadna z tych cech. Gdyby rzeczywiście potraktować go, jako czekan zastępczy to powinno się ich znajdować znacznie więcej tym bardziej, że braki sprzętowe ujawniły się już w 1915 roku. Myślę, iż jest to regulaminowy czekan, choć przydzielany np. oficerom, więc chcąc nie chcąc bardziej jest mi bliska wypowiedź kol. India niż kroczenie w kierunku ersatzów. Oczywiście to tylko moje spostrzeżenia.Pozdrawiam Liwiusz66
snajper-s1 Napisano 5 Styczeń 2014 Autor Napisano 5 Styczeń 2014 Toporek- czekan saperski - rowniez austro-wegierski.Tego konkretnie wzoru przypadalo (wedlug instrukcji Technische Ausrustung) 32 sztuki na kompanie. Z moich prywatnych obserwacji wynika- ze rowniez byl na wyposazeniu Honwedu.ta?tylko to sie tyczy chyba zwykłego czekana
viator01 Napisano 5 Styczeń 2014 Napisano 5 Styczeń 2014 Jeśli chodzi o konstrukcję tego toporka, to jego głowica jest zdecydowanie łatwiejsza do wykonania i spasowania z trzonkiem niż w przypadku wersji z drewnianą rękojeścią. Zatem może nie o oszczędność materiału chodziło, a czas. Niestety jest mniej przydatny do prac niż M96 - ze względu na elementy rękojeści i nity, które utrudniają głębokie cięcie. Może to przesądziło, że jest ich zdecydowanie mniej.
snajper-s1 Napisano 3 Styczeń 2014 Autor Napisano 3 Styczeń 2014 Cos więcej? Kontekst raczej przedwojenny, trop a-w..
snajper-s1 Napisano 3 Styczeń 2014 Autor Napisano 3 Styczeń 2014 Dokładnie taki jak Jacentegotylko to co India opisała, tyczy się zwykłego czekana m96, a ten stalowy rzadko bardzo i widywałem właśnie w kontekście a0w
snajper-s1 Napisano 3 Styczeń 2014 Autor Napisano 3 Styczeń 2014 Jakaś stalowa, 'ersatzowa' wersja czekana m96 (Beilpicke M1896)jak bagnety, ładownice, pokrowce na łopatki..?
viator01 Napisano 3 Styczeń 2014 Napisano 3 Styczeń 2014 Spotkałem taki ponad 10 lat temu na targu w Bułgarii i sprzedawca mówił, że to właśnie erzatz austriacki. Niestety wtedy pierwszy raz coś takiego widziałem i nie kupiłem :(Teraz jak widzę, że takie wychodzą zaczynam wierzyć w jego wersję.
bjar_1 Napisano 3 Styczeń 2014 Napisano 3 Styczeń 2014 Więc ersatz ;) A obuch jest w ogóle kuty, czy wytłoczka blaszana?
snajper-s1 Napisano 3 Styczeń 2014 Autor Napisano 3 Styczeń 2014 Fota El Loco sprzed lat, z zaprzyjaźnionego forumna dole z ułamanym trzonkiem
snajper-s1 Napisano 3 Styczeń 2014 Autor Napisano 3 Styczeń 2014 Bjar, obuch wytłoczka, ale solidna :)cieszy mnie niezmiernie, uwielbiam wszelkie ersatzyki a-w ;)
Pytanie
snajper-s1
Cos więcej? Kontekst raczej przedwojenny, trop a-w..
26 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.