Skocz do zawartości
  • 0

Ikona mosiężna

konrad0606

Pytanie

Napisano

Witam,
znalazłem taką ikonę,
wymiary 7,5 cm x 9 cm
wykonana chyba z miosiądzu.
mógłby mi ktoś pomóc w wydatowaniu?

Jak to wyglądało w całości, czy jest to tylko jakiś fragment?

Pozdrawiam

Konrad

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ikona Świętego Mikołaja Cudotwórcy. Nad głową podpis świętego jakby były wątpliwości ;)
Po bokach postacie Chrystusa i Matki Boskiej, których nie ma u św.Męczennika Antypasa.

Robione metodą odlewu skrawanego na rewersie. Ikony takie są robione w ten sam sposób od 300 lat także z datowaniem bym się wstrzymał. U nas trafiają się najczęściej w drugiej połowy XIXw.

Pozdrawiam
H.

Napisano

Witam,
znalazłem taką ikonę,
wymiary 7,5 cm x 9 cm
wykonana chyba z miosiądzu.
mógłby mi ktoś pomóc w wydatowaniu?

Jak to wyglądało w całości, czy jest to tylko jakiś fragment?

Pozdrawiam

Konrad

Napisano
napisałem na co zwracam uwagę przy identyfikacji takich ikonek,
Widziałem ich dużo pełne i ażurowe tryptyki podwójne, krzyże , duże małe, i co mogę o nich powiedzieć , ze tylko kilka było oryginałami inna sprawa, że przy mosiądzu trudno wydatować dokładnie tylko na podstawie detali w wykonaniu i wypolerowaniu przez lata używania elementów twarzy, zdjęcie zdjęciem a jeśli masz ją w ręku jakoś bardziej przemawia.
Bez urazy, nie jestem biegłym a tym też wielokrotnie zdarzają się pomyłki.
Miałem kiedyś przyjemność spotkać się we Włoszech z z konserwatorkami zabytków z moskiewskiego muzeum jakiegoś oddelegowanymi do wyceny jakiegoś obrazu, opowiedziały mi dużo ciekawych rzezczy o ikonach-o szczegółach na co one zwracają uwagę.
Na tych zdjęciach widać więcej szczegółów -dobrze że na podstawie mojego opisu doszukałes się detali na które warto zwrócić uwagę
Napisano
Ikona podróżna, XIX wiek, druga połowa. Jest obiektem pojedyńczym (nie dyptykiem/tryptykiem) - brak charakterystycznych zawiasów, jak tu http://lh6.googleusercontent.com/-o7uxD5SxabI/TkLKT0JEhwI/AAAAAAAAAKI/VXMo_DFIwkQ/kat20.jpg .
Napisano
Ja jestem przekonany o oryginalności na podstawie kontekstu znaleziska.
Znalazłem to w miejscu gdzie ponoć w czasie zaborów stacjonowało wojsko rosyjskie, strzegące granic. Miejscowi na to miejsce mówią kordon.
Napisano
....fuks_ag,
kopia...?
ja poczułem się urażony i zapewne artysta, który to wykonał też...więc uważaj bo może Cię straszyć....:)
zaraz wrzucę zdjęcia.
Napisano
ikonka najprawdopodobniej z XIX w. - odmiana СВЯЩЕННОМУЧЕНИК АНТИПА"

http://www.google.pl/search?q=%D1%81%D0%B2%D1%8F%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BF%D0%B0+%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B0&espv=210&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=AYvAUvCTOqa34ASzqoCABQ&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1345&bih=587
Napisano
numi5... no to chyba mamy trochę odmienne zdanie odnośnie świętego :)
jak coś, to ja przy swoim się nie upieram i faktycznie wizerunek św. Mikołaja jest bardzo podobny do Antypasa...
Napisano
Też mam wątpliwości, ale skupiłem się na tym, że to nie tryptyk, dyptyk i druga połowa XIX w, choć może być też młodsza. Szacun - numi5.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie