Blazlov Napisano 12 Wrzesień 2021 Napisano 12 Wrzesień 2021 (edytowane) Z jednej strony fajnie ze wrzucasz zdjęcia, z drugiej jako właściciel części z nich wk$#wia mnie to. Edytowane 12 Wrzesień 2021 przez Blazlov Cytuj
formoza58 Napisano 12 Wrzesień 2021 Napisano 12 Wrzesień 2021 Nie chcę, abyś się denerwował. Podaj konkretnie które są Twoją własnością, wycofam. Cytuj
Blazlov Napisano 14 Wrzesień 2021 Napisano 14 Wrzesień 2021 Nie, nie, nie trzeba. Napisałem, że z jednej strony fajnie ze wrzucasz bo sam korzystam z tego faktu jak poszukuję informacji o różnych pułkach (głównie koszarowe tematy) w celu rozpoznania fotografii z kolekcji. Allegro czy też inne portale aukcyjne rządzą się takimi prawami, że wystawiający który jest w danym momencie właścicielem może dodać znak wodny lub też nie a oglądający aukcje może zapisać takie zdjęcie i się nim podzielić. To co mnie wku#$%ia jak to napisałem wynika z tego faktu ze w ostatnich czasach ceny poszły w górę, wydaje się kupę kasy, później chce się podzielić daną fotografią gdzieś w necie, lepszym skanem, z własnym znakiem wodnym, może coś napisać a tu cyk i w pewnym momencie się trafia na tą samą fotę (nie inną odbitkę tego samego kadru bo to się zdarza) i tak jakoś dziwnie. Tak więc takie rozdarcie wewnętrzne kolekcjonera/poszukiwacza i ten wku$@$w to z takim przymrużeniem oka bardziej niż faktyczne denerwowanie się, bo jednak te pułkowe wątki są bardzo pomocne. To co naprawdę denerwuje to (i tu przykład z życia) kiedy na forum wrzuci się fotografię do dyskusji a później się ją znajduje na stronie (już nie pamiętam dokładnie której) jednostki wojskowej, która się do danego pułku odnosi w swej tradycji i zero informacji na temat źródła, ale fotografia ładnie komponuje się z krótkim rysem historycznym. Po wysłaniu maila z prośbą o dodanie źródła oraz właściciela zero reakcji :( Cytuj
formoza58 Napisano 15 Wrzesień 2021 Napisano 15 Wrzesień 2021 10 godzin temu, Blazlov napisał: To co naprawdę denerwuje to (i tu przykład z życia) kiedy na forum wrzuci się fotografię do dyskusji a później się ją znajduje na stronie (już nie pamiętam dokładnie której) jednostki wojskowej, która się do danego pułku odnosi w swej tradycji i zero informacji na temat źródła, ale fotografia ładnie komponuje się z krótkim rysem historycznym. Po wysłaniu maila z prośbą o dodanie źródła oraz właściciela zero reakcji :( To prawda. Często widuję zdjęcia z mojego archiwum, a dotyczące mojego ulubionego Pułku, na stronach Jego fascynatów, nawet na stronach, jak wspomniałeś, jednostek wojskowych. Kiedy wrzucałem na fora, zdawałem i zdaję sobie sprawę, że je upubliczniam. A tutaj bęc, opis jest niezgodny z moim opisem, robią " banialuki" i czasami szkoda, ze je wyłoniłem na " światło dzienne"...Piszę do nich, próbuję doprowadzić do korekt, ale często nieskutecznie, bo poszło w ' internetowy eter" ... W wątkach o pułkach, broniach II RP staram je uporządkować. Nawet prawie całkiem zamazane przez sprzedającego, często kiepskiej rozdzielczości, jest i będzie świadczyło o jego istnieniu. A jeśli ma opis ( jak w przypadku prasowych) , to w przypadku ukazania się na aukcji bez opisu, to jest pomoc w identyfikacji. Zakładając wątki kierowałem tą intencją. Czy się udało? Chyba tak, w miarę. Cytuj
formoza58 Napisano 16 Wrzesień 2021 Napisano 16 Wrzesień 2021 Orkiestra pułkowa w Łazienkach, w 1933 roku. Cytuj
Blazlov Napisano 7 Październik 2021 Napisano 7 Październik 2021 (edytowane) On 15.09.2021 o 10:32, formoza58 napisał: To prawda. Często widuję zdjęcia z mojego archiwum, a dotyczące mojego ulubionego Pułku, na stronach Jego fascynatów, nawet na stronach, jak wspomniałeś, jednostek wojskowych. Kiedy wrzucałem na fora, zdawałem i zdaję sobie sprawę, że je upubliczniam. A tutaj bęc, opis jest niezgodny z moim opisem, robią " banialuki" i czasami szkoda, ze je wyłoniłem na " światło dzienne"...Piszę do nich, próbuję doprowadzić do korekt, ale często nieskutecznie, bo poszło w ' internetowy eter" ... W wątkach o pułkach, broniach II RP staram je uporządkować. Nawet prawie całkiem zamazane przez sprzedającego, często kiepskiej rozdzielczości, jest i będzie świadczyło o jego istnieniu. A jeśli ma opis ( jak w przypadku prasowych) , to w przypadku ukazania się na aukcji bez opisu, to jest pomoc w identyfikacji. Zakładając wątki kierowałem tą intencją. Czy się udało? Chyba tak, w miarę. Czy się udało? na pewno tak, bo jak sam pisałem samemu szukam tutaj :) Niestety nie ma złotego środka. Mam nadzieje że moich uwag wziąłeś bezpośrednio do siebie. Mnie osobiście na fb rozwalił jeden jegomość pisząc w komentarzu pod zdjęciem z mojej kolekcji z moim znakiem wodnym z pretensją o to że wrzucam znak wodny i niszczę taka fajna fotę i on musi poświęcać czas w programie graficznym na usunięcie tego znaku.... Swoją drogą, bo chciałem napisac PW ale coś nie mogę wiec mały offTopic. szukam fotografii (wymiana/zakup) następujących pułków: 16pp - jedynie okres 1918-1921, pod kątem przodka. 21wpp, 30psk,36ppLA - cały okres. Edytowane 7 Październik 2021 przez Blazlov Cytuj
formoza58 Napisano 7 Październik 2021 Napisano 7 Październik 2021 29 minut temu, Blazlov napisał: 21wpp, 30psk,36ppLA - cały okres. Czyli pułki garnizonu warszawskiego. Ładny temat i nierzadko na aukcji się zdarzają. i to w ludzkiej cenie. W przypadku ' mojego" 14 P.Ul. Jazlowieckich, to juz coraz częściej można dostać strita. A jak sprzedający poda , że to ten Pułk, to się zaczyna " aukcyjna Somosierra". Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi