Skocz do zawartości

Medal POHJOISRINTAMA - DIE NORDFRONT

witas03

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. Proszę o więcej informacji na temat tego medalu. Nie mogę znaleźć nic na polskich stronach www . . . Ile ich przyznano, skala rzadkości.
Napisano
To odznaczenie nieoficjalne - pamiątkowe (coś jak austriackie kappenabzeichen) wiec nie da się określić liczby ale podejrzewam że sporo,istniały wersje z środkiem krzyża o kolorze białym i czarnym oraz z datami 1941/43,1941/42 i 1941/44 ta ostatnia jest najdroższa.
Napisano
Dzięki za info. Znalazłem już odpowiedź na moje pytanie : (tłumaczenie z ruskiej strony)
Finlandia. Krzyż Honoru Frontu Północnego (POHJOISRINTAMA) 1941/42 GG, z białą emalią centralnego medalionu (M-3768). Krzyż ręką do wszystkich członków personelu wojskowego fińskich i niemieckich wojsk walczących w Finlandia" (cały kraj Karelii, Laponii i regionu Murmańska.). Nagrody dostępne w trzech wersjach: Pierwsza dwa poświęcone były walki na froncie północnym, trzecia należała do Laponii. We wszystkich krzyży w centrum medalion był pokryty białym lub czarnym szkliwem, oprawionych pozłacany wieniec. Przedstawiony na znaczku medalion fińskiej lwa i flag narodowych z Finlandii i Niemiec hitlerowskich.

Dość rzadki i raczej nie spotykany w Polsce , w każdym razie nic nie ma w internecie na jego temat w języku polski.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Napisano
Dość rzadki i raczej nie spotykany w Polsce " spotykany, kiedyś na Mierzei Wiśl. w okolicach gdzie kapitulowały w 05.45 resztki 18 Korpusu Górskiego WH wyłaziło tego sporo.Wiem także o znaleziskach z Lubuskiego i Sląska.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie