Skocz do zawartości
  • 0

butelka O.KAGER HINDENBURG

lysy452

Pytanie

Napisano

EIGENTUM DER BRUNNEN ZENTRALE
O.KARGER HINDENBURG
TEL...
Widerrechtliche
Benutzung wird bestraft- tak mi wyszło tłumaczenie
Bezprawne użycie będzie karane?
po czym dokładnie jest ta butelka? może ktoś mi to przetłumaczy.

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Prawdopodobnie butelka z wytwórni wody mineralnej Oskara Kargnera w Hindenburg (chodzi o Zabrze). Firma jest przywołana tu w 1938 roku: www.minzen.com/orte%20hi.htm‎
A tekst zastrzeżenia , po prostu aby uniknąć fałszowania(np.może akurat ta woda była lecznicza)
Napisano
galeonik właśnie to prawdopodobnie ehh mam dużo butelek i jeszcze się nie spotkałem z takim tekstem; Bezprawne użycie będzie karane,jak na zwykłą wodę mineralna czy tez lecznicza to dziwnie brzmi prawda.
Napisano
Czy ja wiem, myślę,żę w tych czasach mogła to być zwykła praktyka. Mam wykopaną na mojej działce butelkę po piwie Haberbuscha i Schiele (myślę,że właśnie z lat 30) na której zaznaczono wielkimi literami : marka ochronna" i własność browaru"
Napisano
czyli jest to równoznaczne z zastrzeżeniem znaku firmowego w twoim wypadku,a u mnie to brzmi tak ze jeśli zamiast wody nalał byś np mleka to masz sprawę z urzędu ?przynajmniej ja to tak odbieram
Napisano
Zapewne chodzi o jedno i o drugie. Podróbek nie wymyślili chinczycy:-) A jeśli butelka była już opisana, podrabiającemu wodę lub piwo odpadało dodatkowe fałszowanie nalepek ;-). Pewnie pan Kager tego się obawiał...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie