Skocz do zawartości
  • 0

Końskie podkowy.

oskar67

Pytanie

Napisano
Jak rozpoznać wiek, rodzaj i przeznaczenie końskiej podkowy? Z tym przeznaczeniem nie przesadzam, były konie w kawalerii, rolnictwie no i są w sporcie. Parę lat temu znalazłem podkowę na polu u rolnika (w Szwecji, za czasów tzw saksów) i parę miesięcy temu drugą, na sparzerze w lesie, niedaleko jednostki wojskowej. Podkowy wyraźnie się od siebie różnią, kształtem, wielkością, wagą. Stąd i moje pytanie.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nawet podkowy wojskowe, które miały określony wzór różniły się od siebie, bo były wykonywane z prefabrykatów, ale dopasowywane do konkretnego kopyta. A na stopień utlenienia ma wpływ grunt, w którym leży podkowa, a zwłaszcza odczyn.
Najlepiej jest wrzucać fotografie.
Można byłoby ewentualnie konsultować na fachowym forum http://forum.kowale.com.pl/
Napisano

Witam, wstawiam zdjęcie nieoczyszczonych jeszcze podków i strzemion o typowo bojowym zastosowaniu. Pochodzą ze stanowisk armii sowieckiej ze stycznia 1945 roku, zwróć uwagę na mały rozmiar, ci kawalerzyści to byli kałmucy. Mnie ten temat nie interesuje, ale może to zdjęcie Tobie coś rozjaśni. Na miejscu były też ogromne półfabrykaty podków, narzędzia. Niektóre podkowy były obite czymś w rodzaju tworzywa sztucznego. Do wiosny wrócę w tamto miejsce, jak znajdę następne, to mogę za darmo Ci wysłać kilka sztuk.

Napisano
Jak rozpoznać wiek, rodzaj i przeznaczenie końskiej podkowy? Z tym przeznaczeniem nie przesadzam, były konie w kawalerii, rolnictwie no i są w sporcie. Parę lat temu znalazłem podkowę na polu u rolnika (w Szwecji, za czasów tzw saksów) i parę miesięcy temu drugą, na sparzerze w lesie, niedaleko jednostki wojskowej. Podkowy wyraźnie się od siebie różnią, kształtem, wielkością, wagą. Stąd i moje pytanie.
Napisano
Podkowy, to bardzo głęboki i skomplikowany temat. Ich kształt i wielkość zależy od tego do czego miały służyć oraz kopyt konia. Proponuję na początek przeczytać ten materiał http://starywww.up.wroc.pl/polish/struktura/wet/kkc/cwiczenia/podkowy_kopyta.html
Napisano
Dzięki, ale tę stronę jak i kilka innych z google już przejżałem, niestety niczego nie wnoszą. Generalnie można to ująć jednym zdaniem kształt podkowy zależny jest od kształtu kopyta". Sorry za ten ton, ale zanim założyłem tu post od kilku miesięcy bezskutecznie przeszukuję internet i nie znalazłem niczego co by dosłownie i bezpośrednio odpowiedziało na moje pytanie. Wszystko odnosi się do konia i kopyt. Ja szukam raczej odpowiedzi czym kierował się kowal robiąc podkowy konkretnie dla wojska i po czy takie podkowy można rozpoznać, a czym kierował się rolnik robiąc podkowy dla swojego konia. No i najważniejsze jak rozpoznać wiek podkowy (jak wiadomo nie było na nich żadnych znaków bądź symboli) - może po kształcie gwoździ? Dodam, że druga podkowa, którą znalazłem była tak zardzewiała, że musiałem moczyć ją w occie kilka tygodni (!) zanim zeszła rdza i zanim pozostałe w niej gwoździe można było swobodnie wyjąć. Raczej była dość stara... Jeszcze raz dzięki za odpowiedź.
Napisano
Na tak zadane pytanie nie da się niestety odpowiedzieć jednoznacznie. Sam przez kilka lat obserwowałem pracę kowala. Stare podkowy nie były produkowane seryjnie czy masowo, a wytwarzane a zamówienie" przez kowala. Najczęściej w wojsku stosowane były dla wierzchowców podkowy pantoflowe, które najmniej obciążały konia. Przede wszystkim jednak o rodzaju podkowy decydował rodzaj pracy konia (inne dla pociągowych, a inne dla wierzchowych) oraz rodzaj nawierzchni, po jakiej się koń poruszał.
Żeby odpowiedzieć na nurtujące cię pytania, najlepiej byłoby wrzucić fotografie każdej z nich, bo nie da się wskazać żadnych prawidłowości. Między innymi dlatego, że np. kowal o którym pisałem w młodości był strzelcem konnym i tam uczył się fachu, a później rolnikom (w zasadzie ich koniom) robi podkowy przez wiele lat.
Napisano
Dokładnie, główny problem jest w tym, że nie jest to w żaden sposób produkcja seryjna, a w każdym razie indywidualna i ręczna. I tu niestety zgodzę się, że prawie niemożliwa jest odpowiedź na część moich pytań. Liczyłem bardziej na wskazówki odnoście jakiegoś wydawnictwa ksiązkowego, w którym zamieszczone byłyby zdjęcie opisujące wzory, przeznaczenie podków z uwzględnieniem regionów (o ile coś takiego istnieje). Osobnym ważnym dla mnie pytaniem jest jak określić wiek podkowy, to pytanie raczej z zakresu znajomości stopnia utleniania się metali. Jak napisałem wcześniej, druga znaleziona przez mnie podkowa była dość znacznie zardzewiała, nawet po oczyszczeniu rdzy widać na jej powierzchni wrzery. Czy po stopniu utlenienia metalu mozliwe jest przybliżone okreslenie wieku podkowy? Była ona znaleziona niedaleko jednostki (dawnych koszar pruskich), dlatego podejrzewam, że jest to wojskowa podkowa. Jest ona grubsza i cięższa od pierwsej opisanej przeze mnie, być może musiała być doststosowana do różnego rodzaju podłoża. Oczywiście zamieszczę zdjęcia, po zakończeniu octowej kapieli.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie