Skocz do zawartości
  • 0

łuska od mosina 1889

aquilifer

Pytanie

Napisano
dziwna ,,mosinowska,, łuska(7.62 X 54 mm) pochodzi z drugiego kwartału 1889 roku,bicia są wklęsłe
skoro pierwsze modele tego karabinu pochodzą z 1891 roku ,a w latach 1889-91 karabin ten był dopiero w fazie projektu to jak łuska może być z tego roku?może to jakaś próbna partia z wadliwymi (odwróconymi biciami)?pomożecie?:)dodam jeszcze że prawdopodobnie mosiądz jest francuski a fabryka w petersburgu

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A masz może fotkę, bo jak pisałem znalazłem w rosyjskich źródłach informację, że nabój pochodzi właśnie z 1889 roku, ale wszystkie książki milczą na temat jakiejkolwiek produkcji z tego roku. Może czas zmieniać historię :)
Napisano
dziwna ,,mosinowska,, łuska(7.62 X 54 mm) pochodzi z drugiego kwartału 1889 roku,bicia są wklęsłe
skoro pierwsze modele tego karabinu pochodzą z 1891 roku ,a w latach 1889-91 karabin ten był dopiero w fazie projektu to jak łuska może być z tego roku?może to jakaś próbna partia z wadliwymi (odwróconymi biciami)?pomożecie?:)dodam jeszcze że prawdopodobnie mosiądz jest francuski a fabryka w petersburgu
Napisano
Jak będą fotki to się zobaczy, ale na razie możesz spojrzeć na tę stronę http://www.piterhunt.ru/library/books/patrony_dlya_nareznogo_oruzhiya/patron_762x54r.htm jest tam informacja, że opracowany został w 1889 roku (może jakaś wcześniejsza partia).
Dotychczas znajdowane były jednak łuski z datowaniem 1990.
Jeśli chodzi o dostawcę mosiądzu, to można znaleźć informację o takim oznaczeniu:
Ф - Towarzystwo Zakładów Franko-Rosyjskich, St. Petersburg
Napisano

No to niestety muszę kolegów rozczarować.
Załączam wycinek z katalogu który przedstawia w dużej mierze wszystkie dotychczas znane sygnatury Mosina z podziałem na potwierdzone (pogrubione) i niepotwierdzone (czcionka normalna). Widoczne są właśnie bicia typu Ф .. P .. z lat 1891-1893, dlatego przypuszczam że w obydwu przypadkach jest to rocznik 92, o dość specyficznej czcionce.

Napisano
Hm... musiał bym się do nich dogrzebać i popatrzeć, ale sądzę że do tego katalogu mógłbym i tak coś dopisać z moich 222 różnych carskich mośków ;)
Napisano
Skaner mi nie działa, ale znalazłem identyczne informacje w necie http://historymania.info/view_post.php?id=56
Niestety po rosyjsku, ale wszystko raczej czytelne
Napisano

Nie było sygnowanej produkcji z 1889 roku. Najstarsza pochodzi z 1890 i ma jeszcze rozmieszczenie sygnatur typowe dla amunicji Berdana.

Л - Литейный отдел, Петербургский патронный завод

Najwyraźniej źle odczytałeś sygnatury, dlatego proszę o ich zdjęcie.

Napisano
jestem pewien co do poprawnego odczytania zgodnie ze wzorcem na ,,12-stej,,jest rok a i łuska jest w stanie b.dobrym ale oczywiście bez zdjęcia się nie obejdzie,postaram się zapodać

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie