Skocz do zawartości

Hełm M35 / M40

bassista

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zabieram się za nocnik. Blacha zdrowa, zachowane resztki skóry i obręcz. Nity zdrowe. Na zdjęciach po przetarciu szczotą drucianą w wodzie z mydłem. Zależy mi na zachowaniu resztek ew. farby i kalki. Elektroliza odpada. Im więcej wątków czytam tym więcej kasztanienia na temat różnych stanów hełmu. Dlatego chodzi mi o podpowiedź dla konkretnego stanu
Napisano
tutaj jedynie elektroliza albo szczaw, inne bajery odpadają bo sama rdza chociaż oczywiście jak na mój gust tu nie ma sensu moczyć w szczawiu bo o ile wyjdą resztki farby to znikome a i masa problemów jedynie bo i rdza będzie.
Wiem, że zostanę zaraz zlinczowany ale jak nie masz jak elektrolizować to zrób autolizę, bo tak jak mówię, za dużo rdzy jak na bawienie się w odzyskiwanie farby
Napisano
Wydaje się, że farby zbyt wiele nie pozostało, bo pod nią są prawdopodobnie purchle rdzy i wcześniej czy później ona odpadnie. Szczaw zwykle i tak odbarwia zwykle farbę i ją zmiękcza. Jeśli zależy ci na jej uratowaniu to pozostaje klasyczne i mozolne czyszczenie ręczne po wcześniejszym zmiękczaniu rdzy w ropie lub nafcie. Ale to bardzo długa i niewdzięczna praca i bez gwarancji efektu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie