Skocz do zawartości
  • 0

Nieśmiertelnik...:DD

Domino(*)

Pytanie

Napisano
Witam!

Proszę o identyfikacje mojego pierwszego wykopanego nieśmiertelnika:DDD oto bicia:

B
18
schw.Battr. z.b.v. 10266

Dzięki wielkie z góry:DDD

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!

Proszę o identyfikacje mojego pierwszego wykopanego nieśmiertelnika:DDD oto bicia:

B
18
schw.Battr. z.b.v. 10266

Dzięki wielkie z góry:DDD

Napisano
Nie mam pojęcia...może jakaś bateria armat bardzo dużego kalibru? na ten temat to sie musi jakiś specjalista wypowiedzieć.

pzdr
bjar_1
Napisano
Specjalistą od blach nie jestem, ale za to w moich rękach Google stają się potężnym narzędziem ;-P

Była to bateria przeciwlotnicza Luftwaffe.
Wzmianki na jej temat rozpoczynają się od 01.08.1944., kiedy to schwere Flak Batterie zbV 10266 włączono do grupy kilkudziesięciu baterii broniących Szczecina. Z dniem 01.11.1944. przemianowaną ją na 7. baterię ze składu schwere Flak Abteilung 154, i nadal pozostała ona w obronie Szczecina.

pozdr,M
Napisano
Dodam jeszcze, że w tej samej grupie szczecińskich baterii było ok. 10 noszących miano zbV" (stan na 01.10.1944.):
10261-10264
10266-10268
10279
10431
10283
A zatem nie jest to jakaś szczególna jednostka.
Napisano
No to gratuluję :)
Przy okazji spisu baterii szczecińskich wspomniane jest o zaangażowaniu elementów 6. Flak-Brigade (najbardziej nadrzędna jednostka dla tej Twojej" baterii) w walki lądowe, w tym także w okolicach Pölitz...

pozdr,M

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie