Skocz do zawartości
  • 0

blaszki

mecnas

Pytanie

Napisano
Proszę o indentyfikację,blaszki z Olsztyna,trochę wiem ale nie chcę sugerować.Na jednej pisze -1 N.L.R.87 1B.4C. 87 na drugiej stronie -Lst Alls. dodam że Alls. to skrót Allenstein -Olsztyn [chyba].Próbuję załdować zdjęcia,ale mi nie wychodzi,może mi ktoś pomoże,nie jestem zbyt techniczny,a zdjęcia wyglądają jak szpilki,a i tak są za duże-żenada

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No i wiem co mi nie grało.
Po pierwsze - są to blaszki starego typu (wzór z 1878 bodajże). Wtedy było dość spore zamieszanie i wolna amerykanka co do kształtu, rozmiaru liczby otworów.
Przy takim zapisie wydaje mi się, że nie jest to L", ale raczej powinno być I" (wydaje mi się, że ten ogonek to brzeg wybijaka). Wtedy można to odczytać byłoby jako 87 Pułk Piechoty (1 Nassaudzki) - stąd zapis byłby 1 N.I.R 87. Dalej batalion i kompania.
Zapis C" stosowany był w odniesieniu do starych blaszek (taki przykurzony" niemiecki), później zmieniło się to na K".
Blaszki ewidentnie kasowane", zatem wojaków przeniesiono do innej jednostki (dobitej na odwrocie).
Napisano
3 komp. 152 pułku piechoty Landwehry z 311 dywizji piechoty
http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/InfanterieregimenterLandwehr/IRLandwehr152.htm
do Luftwaffe to nie pasuje
Napisano
wielkie dzięki za informacje,wiedziałem,że są stare ponieważ wyłowiłem je z jeziora obok starej pruskiej jednostki,dzięki jeszcze raz-pozdrawiam
Napisano
Proszę o indentyfikację,blaszki z Olsztyna,trochę wiem ale nie chcę sugerować.Na jednej pisze -1 N.L.R.87 1B.4C. 87 na drugiej stronie -Lst Alls. dodam że Alls. to skrót Allenstein -Olsztyn [chyba].Próbuję załdować zdjęcia,ale mi nie wychodzi,może mi ktoś pomoże,nie jestem zbyt techniczny,a zdjęcia wyglądają jak szpilki,a i tak są za duże-żenada
Napisano
Jednak fotki by się przydały
pierwszy to może Nachrichten-Lehr-Regiment
drugi mało typowy 1 batalion, 4 kompania
Na odwrocie napis sugerowałby drugi przydział - Landsturm
Wrzuć fotki - będzie łatwiej ocenić po sposobie bicia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie