kribmw Napisano 10 Listopad 2013 Autor Napisano 10 Listopad 2013 9./JR5Lett.ss-Frw.Div I pytanie czy na każdym niemieckim nieśmiertelniku wydanym żołnierzowi była grupa krwi?
viator01 Napisano 10 Listopad 2013 Napisano 10 Listopad 2013 5 pułk łotewskiej ochotniczej dywizji SS.Nie wiem jak była wybita ta 9 - bo może to być 9 kompania jeśli to nie nr żołnierza.Przydałaby się fotka dla pewności, bo taki zapis odpowiada numerowi kompanii.
viator01 Napisano 11 Listopad 2013 Napisano 11 Listopad 2013 W zasadzie od 1941 roku na wszystkich niemieckich nieśmiertelnikach wydanych była grupa krwi. Była ona dobijana często na rewersie i zdarzają się blaszki noszone, na których jest ona albo mało czytelna, albo zupełnie nie do odczytania. Spotkałem się także z opiniami poszukiwaczy, że w końcowej fazie wojny nie zawsze przestrzegano tej zasady (ale nie znalazłem potwierdzenia tego w literaturze).
kribmw Napisano 10 Listopad 2013 Autor Napisano 10 Listopad 2013 Dzięki bardzo viator01 numer żołnierza jest wybity z tyłu więc to 9 kompania.Jeszcze pytani co do wybijania grupy krwi czy często było to pomijane bo trafiło mi się kilka blach łotewskich i nie mają one wybite grupy krwi może to oznaczać że nie zostały one nadane żołnierzowi?
Pytanie
kribmw
Lett.ss-Frw.Div
I pytanie czy na każdym niemieckim nieśmiertelniku wydanym żołnierzowi była grupa krwi?
3 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.