Lygi Napisano 5 Listopad 2013 Autor Napisano 5 Listopad 2013 Jak na załączonym obrazku. Ktoś mi coś powie więcej o tej szabli bo jestem zielony w tym temacie. Pozdrawiam !
viator01 Napisano 5 Listopad 2013 Napisano 5 Listopad 2013 Na tym rysunku jest podobna - nr 19. Spotkałem się co prawda z nieco innym rozwiązaniem rękojeści niż przy Twojej. Za chwilę podrzucę resztę - tylko się przekopię przez notatki :)
jpd44 Napisano 5 Listopad 2013 Napisano 5 Listopad 2013 Czołem Panowie !!! Wydaje mi się, że producent to Weyersberg und Stamm ...czyli szabelka pochodzi chyba sprzed około 1870 roku...dokładnie nie pamiętam w jakich latach działała ta spółka ale jakoś tak mi się kojarzy...
jpd44 Napisano 5 Listopad 2013 Napisano 5 Listopad 2013 ...aha a mógłby kolega podać wymiary - długość całkowitą, szerokość klingi przy progu i długość rękojeści (mierząc z jelcem), bo faktycznie może to być bawarska szabla artyleryjska ale jest jeszcze przynajmniej 1 możliwość a bez wymiarów trudno się zorientować...tyle wiadomo na 100% że z II poł XIX wieku i że ogólnie rzecz ujmując niemiecka.
viator01 Napisano 5 Listopad 2013 Napisano 5 Listopad 2013 Fabryka pod taką nazwą funkcjonowała w latach 1817-1872
viator01 Napisano 5 Listopad 2013 Napisano 5 Listopad 2013 A co do wymiarów, to rzeczywiście by pomogły, bo klinga wydaje się nieco smuklejsza, ale to może tylko wrażenie.
Lygi Napisano 5 Listopad 2013 Autor Napisano 5 Listopad 2013 Jak na załączonym obrazku. Ktoś mi coś powie więcej o tej szabli bo jestem zielony w tym temacie. Pozdrawiam !
bert.F Napisano 6 Listopad 2013 Napisano 6 Listopad 2013 Witam, Weyersberg & Stamm spółka istniała w latach 1817-1891
Lygi Napisano 6 Listopad 2013 Autor Napisano 6 Listopad 2013 Dziękuje bardzo za podpowiedzi. Daje mi to jakieś pojęcie co mam. Podaje wymiary: - szerokość klinki przy progu = 25 mm - długość całkowita = 100 cm - długość rękojeści = 13 cm - długość klingi = 87 cm
Lygi Napisano 6 Listopad 2013 Autor Napisano 6 Listopad 2013 Ale raczej nie jest to szabla prezentowana na rysunku. Inna szerokość i kształt klingi, parę szczegółów jeśli chodzi o rękojeść. Choć ta rękojeść nr19 z rysunku z rękojeściami wydaje się bardzo podoba do rękojeścią mojej szabli.
viator01 Napisano 5 Listopad 2013 Napisano 5 Listopad 2013 Najbardziej przypomina bawarską szablę oficera artylerii. Jak dotrę do domu, to postaram się zapodać skan.
mietek Napisano 6 Listopad 2013 Napisano 6 Listopad 2013 Szabla oficerska, prywatne zamówienie (brak odbiorów), w takowych mogą być duże różnice. Dł głowni mogła być na indywidualne zamównienie (dopasowana do wzrostu). Dany wzór był w różnym wykonaniu (ze zdobieniami, bez, lekka wersja, wersja bojowa, z użyciem starszej głowni itp, itd.)Dlatego różnicami to nie ma się co przejmować.
jpd44 Napisano 6 Listopad 2013 Napisano 6 Listopad 2013 Faktycznie kolega Mietek ma rację ...problem polega na pewnej dowolności jeśli chodzi o szczegóły wykonania nawet w obrębie jednego oficjalnego wzoru danej broni...
viator01 Napisano 6 Listopad 2013 Napisano 6 Listopad 2013 Rzeczywiście data zakończenia działalności nie jest jasna w literaturze. Walter podaje daty, które zapisałem, ale dalej wyczytałem, że firma produkowała przed 1900. Nie wiem skąd te rozbieżności i niejednoznaczności, nawet u jednego autora. Być może wynikają z analizy realizowanych kontraktów lub stosowania bić producenta. Nie zmienia to jednak mocno datowania na szczęście.
viator01 Napisano 6 Listopad 2013 Napisano 6 Listopad 2013 W przypadku szabel, zwłaszcza w przypadku Republiki Weimarskiej, Cesarstwa czy później Rzeszy szable oficerskie były na przestrzeni dziesięcioleci wykonywane jako podobne, ale różniące się detalami w zależności od wytwórcy, czasu i upodobań zamawiającego. Można spotkać np. bardzo podobne rękojeści i zupełnie różne klingi. W przypadku tej szabli, która jest określana jako szabla oficera artylerii (chociaż także stosowana w pociągach) nie mówi się o jakimś konkretnym wzorze (chociaż czasami w literaturze dokonuje się jakichś klasyfikacji, ale raczej a siłę". Zupełnie inaczej przedstawiają się sprawy szabel żołnierskich wykonywanych zgodnie ze wzorem i podlegających odbiorom. W ich przypadku też daje się zaobserwować różnice zależne od producenta, ale są o wiele mniejsze (zresztą podobnie było z polskimi szablami, czy bagnetami z Warszawy i Radomia)
Pytanie
Lygi
Jak na załączonym obrazku. Ktoś mi coś powie więcej o tej szabli bo jestem zielony w tym temacie.
Pozdrawiam !
18 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.