dropek81 Posted November 3, 2013 Author Posted November 3, 2013 Witam ok 2 tygodnie temu wyczyściłem szczotką na wiertarce pocisk odłamkowy 76,2 mm po czym wsadziłem go w oryginalną łuskę. Dzisiaj po wyciągnięciu zauważyłem 2 spore ogniska rdzy na spodzie i po boku pocisku. Czeka mnie kolejny raz szczotka przeczuwam :/ . A po ponownym dokładnym wyczyszczeniu czym najlepiej odtłuścić i zabezpieczyć pocisk ? tak aby nic nie stało się z nim po włożeniu w łuskę ?
Kosa2 Posted November 3, 2013 Posted November 3, 2013 Najlepszym rozwiązaniem będzie wosk pszczeli.Rozpuszczasz w rozpuszczalniku, nakładasz pędzlem, czekasz aż rozpuszczalnik wyparuje i wsadzasz pocisk w łuskę.Mam tak zakonserwowane kilka rzeczy i nic do tej pory mi nie rdzewieje.
dropek81 Posted November 3, 2013 Author Posted November 3, 2013 Z tego co wiem po wosku nie można później dotykać :/. A co myślicie na temat lakieru nitro ?
dimmu66 Posted November 3, 2013 Posted November 3, 2013 Kol dropek81 -ranisz mi serce !!! Przecież nie od dzisiaj jesteś na tym forum i wiesz jak działa szukajka. O takiej konsterwacji napisano tu już chyba wszystko. Poczytaj proszę najpierw a dopiero potem zadawaj idiotyczne pytania. Najlepiej pomaluj Hammeritem :)
dropek81 Posted November 6, 2013 Author Posted November 6, 2013 O działaniu szukajki wiem doskonale i nieraz mi pomagała :) jednak nie mogę znaleźć podobnego przypadku. Dziś kupiłem lakier akrylowy bezbarwny w spary-u czy nada się do zabezpieczenia ?
viator01 Posted November 6, 2013 Posted November 6, 2013 Może lepiej palaloid (chociaż oczywiście będą koszty tego). Jak już musisz malować, to zadbaj o to, by nie był to połysk. Ale w zasadzie to nie napisałeś, czy chcesz zabezpieczać całość tym lakierem, czy tylko to, co jest w środku łuski. Jeśli tylko to, czego nie widać, to ja bym to posmarował wazeliną techniczną i zostawił.
dropek81 Posted November 6, 2013 Author Posted November 6, 2013 W gorącej wodzie kąpany :( polakierowałem skorupę pocisku... Swieci się jak psu.... Oczy, jest jakiś sposób żeby lekko przynajmiej zmatowić lakier ?
viator01 Posted November 7, 2013 Posted November 7, 2013 Może się uda drobnym papierem ściernym to zmatowić. Ale niestety nie będzie łatwo. Jak nie będziesz dotykał przez jakiś czas, to kurz to zmatowi sam, ale chyba nie o to chodzi :)
dimmu66 Posted November 7, 2013 Posted November 7, 2013 Proponuję najpierw przeczytanie pozycji Janusz Sękowski konserwacja broni białej z elementami bronioznawstwa" - jest tam min dział czym NIE NALEŻY konstrwować/zabezpieczać fantów. Wymieniono tam również lakiery (w tym nitro)Napradę doskonała pozycja zawiejąca dużo wiedzi i informacjo konserwcji wszelkiej maści metali, skóry , drewna, rogu,kości itd itp(wykorzystywana również w niektórych muzeach w których nie ma profesjonalnych konsrewarorów)No ale jak to u nas patenciarze" z octem, colą itp Rulez!:(
dimmu66 Posted November 7, 2013 Posted November 7, 2013 tutaj spis treści http://semper.istore.pl/pl,product,380790,konserwacja,broni,bialej.html
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.