Skocz do zawartości

plyty szelakowe do gramofonu

sza.man

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wzięło mnie ostatnio na gramofon starego typu.O ile kupienie takiego cudaka nie jest problemem, to z płytami już kłopot.
Wie ktoś gdzie można się w takowe zaopatrzyć- ew. czy gdzieś to robią obecnie?
Napisano
płyty robią w Indiach i patefony też . Co prawda już nie obklejają logo masters his voice bo o patetn zostali ścignięci ale ładnie wygląda nawet gra- kiepsko bo kiepsko ale zawsze:)
http://allegro.pl/klimatyczny-gramofon-his-masters-voice-z-okolo-19-i3666370966.html
300pln jest to warte, a ja miałem możliwość kupienia oryginału bez kilku detali i pluję sobie w brodę ze tego nie zrobiłem......
Napisano
sza.man (692 / 32) 2013-11-03 13:51:30

Były i są takie okazje... Sam w paru takich szybkich a(u)kcjach uczestniczyłem :-)

sonicsquad (4462 / 251) 2013-11-03 13:56:00

Akurat autor pyta o szelakowe ( w domyśle, wg mnie ) współczesne a nie z lat pięćdziesiątych i sześćdziesiątych...
Napisano
Jeżeli współczesne to raczej będzie problem.
Jak wspomniał fuks_ag, płyty robią w Indiach ale koszt takowych pewnie jest wysoki. W dzisiejszych czasach, wydanie płyt gramofonowych sporo kosztuje a co dopiero na szelaku...
Napisano
sonicsquad (4464 / 251) 2013-11-03 18:09:53

Na szczęście wraca się do płyt analogowych, choć nie należy wierzyć, wg mnie, że jakość dźwięku jest lepsza od dobrze wydanego CD...

Mam na półce kilkaset płyt winylowych i kilkadziesiąt szelakowych- niestety, paręnaście lat temu życie mnie zmusiło do sprzedaży paru cymesów- np Odronka czy Chór Dana... Do dziś nie wiem, czy lepiej za konkretną kasę było się parunastu płyt pozbyć, czy próbować taką kwotę zdobyć sprzedając -set płyt...
Napisano
Yeti - z racji swojego hobby korzystam także z winyli :)
Znam pasjonatów co widza tylko vinyle, ale co do dźwięku się nie wypowiem. Nie mam sprzętu Hi-End, głośników po 30 tysi i wygłuszonego pokoju. Za to cenię sobie vinyle i lubię mieć je w ręku. Taka muzyka którą można poczuć...
Napisano
Sonic- po 22, to Ty im możesz Mydełko Fa z MC odtwarzać, czy nawet z płyty chodnikowej...

Dwa- germańskie płyty szelakowe z muzyką klasyczną, można podobnie jak wszelkiej maści Meyers'y i podobne, na kilogramy kupić...
Napisano
Właśnie czekam na hinduska wersje gramofonu i zobaczymy jak to to się spisze:)))
Docelowo pewnie sprawie sobie jakiś przedwojenny oryginał, ale uczyć się wole na tanim badziewiu.
A swoja droga temat zgrywania ''normalnej'' muzyki na szelak to ciekawy pomysł na mały biznes. Ktoś reflektuje?Zostanę pierwszym klientem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie