Skocz do zawartości
  • 0

Dziwna (Angielska?) strzelba ze strychu

Moryson

Pytanie

Napisano

Proszę o pomoc w rozpoznaniu mojego odkrycia oraz planuje to znalezisko sprzedać i w miarę możliwości proszę o poradę jaką może mieć ta strzelba wartość? Bardzo dziękuje za pomoc.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Takie informację to już wiem ale chodzi mi o szczegóły typu w jakim kraju była używana, wyprodukowana, przez kogo i w jakich latach oraz jaka cena była by odpowiednia.
Napisano
A co na niej tam pisze? bo z tego zdjęcia to się nie odcyfruje. Produkcja zapewne pierwsza połowa XVIII wieku, można ją powiesić nad kominkiem bo strzelanie z niej w takim stanie jest raczej nierozsądne.
Co do ceny to zawsze warta jest tyle ile ktoś chce dać, na kokosy jednak bym nie liczył
Napisano
Zamek jest przeróbką ze skałkowego.Jeżeli dobrze widzę napis na blasze zamka to Barnett London,jeżeli tak to jest to strzelba produkowana dla cywili,podobno także dla wojska do obrony na bliskim dystansie.Produkcja od 1816 roku do czasu upowszechnienia się zamka kapiszonowego.Przeróbka na zapłon kapiszonowy wykonana jest tandetnie i wygląda mi na robotę afgańską.Ostatnimi czasu stamtąd mnóstwo takiego szmelcu napłynęło do Europy i poprzez handlarzy także do Polski.
Napisano
Nad napisem LONDON na płycie powinna być nazwa producenta
Czy to jest Barnett? od spodu na okuciu moze być wybita data.
Egzemplarz podobny do Enfield P53 z uciętą lufą, zapewne pochodna tej broni, kaliber 22
Napisano
Korablof, wyprzedziłeś mnie, też zastanawiał mnie ten zamek i wyglądał na przeróbkę, z tym Enfildem to pojechałem ale kaliber sie zgadza.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie