Skocz do zawartości

stary medalik

GTR34

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam czy jest ktos wstanie powiedziec mi cos na temat tego medalika z jakiego okresu moze pochodzic.
srednica-19mm
zdobiony zielonymi kulkami
Napis:

Napisano
Witam na wstepie chcialbym Wam bardzo podziekowac za zainteresowanie i pomoc.Wiec tak napis sie zgadza O MARIE PRIEZ POUR NOUS co do kamykow sa raczej porysowane a jak jest z turkusem to nie wiem czy moze sie porysowac czy nie postaram sie wziac go do jubilera moze pomoze. Pozdrawiam
Napisano
Witam dzis bylem u jubilera jeden powiedzial ze to szklo (myslal ze to wspolczesny medalik) drugi zas moim zdaniem bardziej ogarniety w temacie powiedzial ze to bardziej szmaragdy niz turkus. Szmaragd faktycznie jest zielony i przezroczysty a turkus zas jest niebieski i nie jest przezroczysty. Tak wiec sumujac szmaragd lub szklo.
Dziekuje za zainteresowanie i pomoc.
Pozdrawiam
Napisano
Ja dalej jestem za tym że to szkiełka, i dziwię się braku profesjonalizmu takiem zawodowi jak jubier. Przecież on handluje, naprawia wycenia i określa dany kamień czy metal. Coś ta wizyta u jubilera jakaś mało wiarygodna. Albo pseudo jubiler.
Napisano
szmaragd chyba diament bije
mogę się mylić... ale nigdy nikt by nie wsadził ani diamentu ani szmaragdu w takie coś,poza tym kamień szlachetny nie był by wklejany tylko obsadzany
pozdro
Napisano
Dla mnie nie jest wazne czy to szklo czy cos innego chodzilo mi bardziej o zidentyfikowanie i wydatowanie. krzysiek jak bym nie byl u jubilera to bym nic nie pisal i glowy nie zawracal, moze poprostu jego wiedza nie jest duza.
Dasz Dół

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie