Kuba115 Napisano 21 Październik 2013 Autor Napisano 21 Październik 2013 Wędzę już mniej-więcej od roku w wędzarni z beczki. Postanowiłem jednak pójść o krok dalej i wybudować bardziej profesjonalną. W tym wątku postaram się zrelacjonować przebieg budowy, oraz zaprezentować moje wyroby. Jeśli ktoś też wędzi zachęcam do podzielenia się doświadczeniem i przepisami.Zacząłem od wykopania dołu pod fundament.
Kuba115 Napisano 21 Październik 2013 Autor Napisano 21 Październik 2013 Fundament już wylany. Poszło 7 betoniarek betonu.
Kuba115 Napisano 21 Październik 2013 Autor Napisano 21 Październik 2013 Obsadzony już dopływ dymu do komory wędzarniczej.
Kuba115 Napisano 21 Październik 2013 Autor Napisano 21 Październik 2013 I na tym póki co robota się dziś zakończyła. Jutro dalsze murowanie.
woytas Napisano 21 Październik 2013 Napisano 21 Październik 2013 Ładnie ładnie - też takie coś planuję. Możesz podać wymiary?Moja rada dla naśladowców - do gruzu staramy się nie dodawać cegieł - nasiąkają wodą, rozsypują się i potem fundament ma tendencje do pękania. Jeśli masz możliwość to poprowadź sobie jakiś kabelek zasilający - światełko może się przydać jak wędzisz zimą.
sonicsquad Napisano 21 Październik 2013 Napisano 21 Październik 2013 Projekt własny czy kogoś? Skąd drzwiczki? Super sprawa :)
Kuba115 Napisano 21 Październik 2013 Autor Napisano 21 Październik 2013 Woytas oczywiście, że mogę podać wymiary, ale dopiero jutro, bo dziś już ciemno jest. I dobry pomysł z tym światełkiem, widać że się przyda. A co do cegieł to został wrzucony tam połamany klinkier i płytki ceramiczne. Sonicsquad wzorowałem się na projekcie ze strony którą podał wojtek234321, ale trochę go zmodyfikowałem. Wędzarnia docelowo będzie miała dwa paleniska i grill.
Kuba115 Napisano 21 Październik 2013 Autor Napisano 21 Październik 2013 Drzwiczki kupiłem na składzie budowlanym za 45zł.
Romek_66 Napisano 21 Październik 2013 Napisano 21 Październik 2013 Ekstra ,ja chcę zrobić coś podobnego połączonego z grilem,pod zadaszeniem,coś ala altanka ,wędzarka i gril. A jak planujesz zawieszać wędzonki.Brakuje chyba płaskowników pod kije , oraz radził bym na dole komory dać siatkę ,na wypadek gdyby coś spadło.Dobra sprawa to termometr.Pozdr -Romek
sonicsquad Napisano 21 Październik 2013 Napisano 21 Październik 2013 Remont na wiosnę skończę, to i czas na wędzarnie będzie...
Kuba115 Napisano 21 Październik 2013 Autor Napisano 21 Październik 2013 Romek_66 ja też planuję zadaszenie, ale tylko nad samą wędzarką. Na altankę mi niestety miejsca nie starczy. Planuję przykręcić w komorze drewniane poziome listwy z wyżłobionymi miejscami na drewniane kije na, których będą wisieć wędzonki. Na siatkę, a właściwie kratkę też jest miejsce. Wydłubałem trochę zaprawy z fug, więc jest miejsce, aby ją wsunąć. Termometr oczywiście obowiązkowo. Planuję taki: http://allegro.pl/termometr-do-zywnosci-z-sonda-185609-do-wedzarni-i3605518020.html Wydaje mi się, że elektroniczny będzie bardziej dokładny i mogę kontrolować temperaturę nie tylko wewnątrz komory wędzarniczej, ale także i wewnątrz wędzonki.Sonicsquad dam znać jak moja funkcjonuje i czy warto budować ;)
danteXXI Napisano 21 Październik 2013 Napisano 21 Październik 2013 Kuba115 świetny pomysł na smaczne jedzenie no i przy okazji nauka i możiwosci eksperymantowania.Moje doświdczenie w tej kwestii jest dość skąpe i liche ale pamiętam jak kiedyś na wsi u mojej babci wędziliśmy kiełbasy i boczki to było wydarzenie!A jakie smaki!A jakie zapachy!!I wódeczka do tego była(ja wówczas za smarkaty byłem do wódeczki)Tylko Twoja wędzarka to pełen wypas.U nas była to poprostu drewniana skrzynia na metr wysokości,przykryta blachą z paleniskiem.Pamiętam że do wędzenia kiełbas był inny rodzaj drewna używany a do boczku inny.Do dziś pamiętam smak wędzonego wówczas boczku i żaden sklepowy nie ma szans.Jak mam okazję i szczęście to kupuję od kogoś kto to robi prywatnie wędzony boczek lepszego pszysmaku nie ma :)Kuba115 powodzenia w wędzeniu,,,a i ryby można uwędzić :)DanteXXI
Kuba115 Napisano 21 Październik 2013 Autor Napisano 21 Październik 2013 DanteXXI moje doświadczenie w porównaniu do co poniektórych też jest mizerne, ale lubię eksperymentować ze smakami więc taka wędzarka jest fajnym rozwiązaniem. Kiełbasa w porównaniu do tej sklepowej to zupełnie inna bajka. Myślę, że z waszej konstrukcji smakowało równie dobrze o ile nie lepiej co będzie smakować z mojej :) Równie dobrze mogłem dalej wędzić w beczce, ale jest to mało wygodne i mało estetyczne. Tę wędzarnię buduję właściwie dla własnego komfortu psychicznego i satysfakcji. Różny rodzaj drewna nadaje inny smak wędzonkom. Można wędzić ryby, drób, sery, a nawet i kota sąsiada jak się uda złapać :D
sonicsquad Napisano 21 Październik 2013 Napisano 21 Październik 2013 http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=663863#973893http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=695078#1444101I tu i tu trochę o wędzeniu ;)
sonicsquad Napisano 21 Październik 2013 Napisano 21 Październik 2013 I nie wspominaj o wędzeniu kotów....
LeoVinci Napisano 21 Październik 2013 Napisano 21 Październik 2013 Niestety- okazalo sie ze nie mam lepszego zdjecia.W czyms takim wedzimy(w gornej czesci), gotujemy, pieczemy, grilujemy... urzadzenie wielozadaniowe. Akurat do wedzenia o wiele lepsza okazala sie beczka. Jest tylko jeden problem- po kilunastu latach okazalo sie ze betonowa lawa stanowiaca fundament ma za mala powierzchnie dla takiego ciezaru i calosc przechylila sie na jedna strone... pomysl jeszcze o tym bo podstawa na zdjeciu wyglada na podobna.ps. Wybaczcie brak Polskich znakow... na tym kompie nie jestem w stanie wstawic.
Kuba115 Napisano 21 Październik 2013 Autor Napisano 21 Październik 2013 Ze zdjęcia niestety za dużo nie da się zobaczyć, ale wygląda na ciekawą konstrukcję. Jak okaże się, że beczka lepsza to trudno, wrócę do beczki. Myślę jednak, że nowa wędzarnia się sprawdzi. Wzorowałem się czyimś projekcie i u tego kogoś funkcjonuje to bardzo dobrze. Ławy już niestety nie poprawię, ale starałem się ją zrobić dosyć solidnie, więc może się nie przechyli. A jeśli się przechyli to się będę martwił za jakiś czas :)
sonicsquad Napisano 21 Październik 2013 Napisano 21 Październik 2013 Nic się nie stało - skopiuj sobie... Ą ą Ć ć Ę ę Ł ł Ń ń Ó ó Ś ś Ź ź Ż ż :DZawsze mi się podobały grille takie z polnych kamieni...
woytas Napisano 21 Październik 2013 Napisano 21 Październik 2013 To bardziej płyta fundamentowa :) Jaka jest jej grubość? Na oko jakieś 25-30 cm. Zbroiłeś ją czy tylko siatka?
LeoVinci Napisano 21 Październik 2013 Napisano 21 Październik 2013 sonicsquad- dzięki za znaki, ale zdecydowałem się na wyciągnięcie z torby lapciaka służbowego.Co do kamieni, to akurat nie były polniaki. Pochodzą z kamieniołomu, których w okolicach Strzegomia nie brakuje. Ich największą zaletą jest to, że można je zdobyc za darmo- w kamieniołomie potraktowali to jako odpad.W tym grilu podstawa miała ok 15cm grubości i wystawała kiklanaście cm na każdą stronę od obrysu grila. Do tego dochodzi waga drugiej betonowej ławy i kupy kamieni... czas zrobił reszte.
Kuba115 Napisano 21 Październik 2013 Autor Napisano 21 Październik 2013 Grubości dokładnej nie znam, ale jest mnie więcej tak jak napisałeś, 25-30cm. Jak wspomniłem wcześniej wlałem tam 7 betoniarek. Jakoś specjalnie jej nie zbroiłem. Poszła siatka. Co najwyżej tą ją uzbroiłem, wrzuciłem tam elementy zapalników,odłamki i inne żelastwo co z lasu przytargałem i mi od dawna w garażu zalegało. Wszystko bezpieczne oczywiście :D
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.