Dostałem ostatnio bagnet do Mannlichera 1895 z podwójnym biciem (jedno bicie na stronę) na ostrzu tuż przy jelcu. Z jednej strony jest bicie OEWG – Osterreichische Waffenfabrik Gesellschft, Steyr a z drugiej ZP - Zbrojovka Praga. Jest również wybita liczba 27 po stronie wewnętrznej (od strony rękojeści) jelca nad pierścieniem. O co chodzi? Podróbka, czy może wyprodukowane przez jednych dla drugich? Może ktoś może podać jakieś informacje? Przepraszam jeżeli opis jest nieczytelny lecz jestem początkujący w kolekcjonerstwie.
Pytanie
Slayeros
Dostałem ostatnio bagnet do Mannlichera 1895 z podwójnym biciem (jedno bicie na stronę) na ostrzu tuż przy jelcu. Z jednej strony jest bicie OEWG – Osterreichische Waffenfabrik Gesellschft, Steyr a z drugiej ZP - Zbrojovka Praga. Jest również wybita liczba 27 po stronie wewnętrznej (od strony rękojeści) jelca nad pierścieniem.
O co chodzi? Podróbka, czy może wyprodukowane przez jednych dla drugich? Może ktoś może podać jakieś informacje?
Przepraszam jeżeli opis jest nieczytelny lecz jestem początkujący w kolekcjonerstwie.
Pozdrawiam.
2 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.