czarek100 Napisano 7 Październik 2013 Autor Napisano 7 Październik 2013 Witam!trafiłem wczoraj taki guziczek wielkości 20gr i chciałbym się dowiedzieć do kogo należał?
kamil.gt Napisano 7 Październik 2013 Napisano 7 Październik 2013 witam na 90 procent napoleoński z numerem pułku ale niema zdobien trochę dziwny
czarek100 Napisano 7 Październik 2013 Autor Napisano 7 Październik 2013 Przepraszam za złą jakość zdjęć,ale innych nie dam rady zrobić.
jarzabek Napisano 7 Październik 2013 Napisano 7 Październik 2013 witam na 90 procent napoleoński"kobyła by się uśmiała :) oczekuje rozwiniecia tego złotego ID", czyli twierdzenie niech spotka sie z dowodami :)
czarek100 Napisano 7 Październik 2013 Autor Napisano 7 Październik 2013 Może to guzik z któregoś powstania.
AndrzejBr Napisano 8 Październik 2013 Napisano 8 Październik 2013 Czy ten guzik jest naprawdę cynowy? Te guziki są mi znane ale nigdy nie spotkałem cynowego. Zdjęcia kiepskie ale nawet z nich wynikają moje wątpliwości co do materiału, bo przebija z nich jakaś zieleń.
czarek100 Napisano 8 Październik 2013 Autor Napisano 8 Październik 2013 Jednak materiał to mosiądz,zmylił mnie ten cały syf którym jest pokryty.
AndrzejBr Napisano 8 Październik 2013 Napisano 8 Październik 2013 Tak jak myślałem. Jest to guzik pruski 22 regimentu piechoty. Dokładnego przedziału lat w jakich był używany nie znam. Z lokalizacji znalezisk wynika jednak, że noszono go w czasach Insurekcji, oraz w okresie wojen napoleońskich. Występują głównie na tzw. ziemiach odzyskanych. Jednak należy wiedzieć że juz w trakcie rozbiorów pułki te wkroczyły na nasze tereny. Razem z Rosjanami tłumiły powstanie 1794r. m.in. Szczekociny i Warszawa. Tu znajdziesz ich kilka http://www.buttonarium.eu/szczegoly.php?id=887 Ten z linku różni się trochę rysunkiem cyfr ale budowa jest tak charakterystyczna, że nie sposób go było pomylić mino kiepskich fotek i mylnego materiału w tytule. Prośba do Ciebie, czy możesz zdradzić, choć ogólnie określone, miejsce jego znalezienia ? Interesuję się tymi guzikami od kilku lat i właśnie dzięki takim informacją mogłem Ci go teraz zidentyfikować. Naprawdę nie chodzi mi o to, że zaraz pojadę ich tam szukać.
czarek100 Napisano 8 Październik 2013 Autor Napisano 8 Październik 2013 Mam taki jeszcze jeden tyle że gładki.Jeżeli kolegę interesują różne guziki to mogę podesłać jakieś zdjęcia.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.